|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 octombrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 aprilie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 343.222:343.352
|
Link-ul de participare la susținerea tezei:
https://us02web.zoom.us/j/83399356871?pwd=b1oybHRQTVlQK1Jvc2F5UFdDVmxnZz09
Structura tezei: introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 582 titluri, 318 pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 22 lucrări științifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul dreptului penal, partea specială.
Scopul şi obiectivele tezei. Scopul tezei rezidă în investigarea aprofundată a răspunderii pentru infracțiunile prevăzute la art. 333 și 334 CP RM, în soluționarea controverselor legate de interpretarea acestor articole, precum și în formularea de recomandări necesare îmbunătățirii calității legii penale, a unor norme extrapenale complementare, precum și a actelor de interpretare a legii penale. Pentru a realiza scopul dat, ne propunem următoarele obiective: relevarea implicațiilor juridico-penale ale noțiunii de corupție, precum și a semnificației acestei noțiuni din perspectiva art. 333 și 334 CP RM; examinarea viziunilor teoretice cu privire la răspunderea pentru infracțiunile prevăzute la art. 333 și 334 CP RM; stabilirea conținutului semnelor constitutive ale acestor infracțiuni, precum şi a circumstanţelor agravante ale infracțiunilor prevăzute la art. 333 și 334 CP RM; analiza aspectelor de drept penal comparat ale răspunderii pentru luarea de mită și darea de mită; interpretarea art. 333 și 334 CP RM prin prisma reglementărilor internaționale referitoare la prevenirea și combaterea corupției în sectorul privat; recurgerea la normele de natură extrapenală în vederea interpretării art. 333 și 334 CP RM, precum și a demarcării sferei de aplicare a acestor articole; disocierea faptelor, incriminate la art. 333 și 334 CP RM, de infracțiunile conexe; analiza practicii judiciare în materie și evidențierea dificultăților ce caracterizează aplicarea de către practicieni a art. 333 și 334 CP RM; identificarea defectelor de calitate a dispozițiilor art. 333 și 334 CP RM.
Noutatea şi originalitatea științifică a tezei își găsește confirmarea în faptul că, pentru prima dată în Republica Moldova, este efectuată o investigare la nivel de teză de doctorat a răspunderii pentru infracțiunile prevăzute la art. 333 și 334 CP RM. În prezenta teză sunt propuse viziuni și soluții originale referitoare la: obiectul juridic secundar al luării de mită; obiectul material sau imaterial al infracțiunilor prevăzute la art. 333 și 334 CP RM; subiectul acestor infracțiuni; agravantele infracțiunilor prevăzute la art. 333 și 334 CP RM etc.
Semnificația teoretică a tezei constă în: redefinirea fundamentului teoretic al cercetării juridico-penale a răspunderii pentru faptele incriminate la art. 333 și 334 CP RM; determinarea esenței juridice a infracțiunilor prevăzute de aceste articole; stabilirea defectelor ce caracterizează art. 333 și 334 CP RM; acumularea unui vast material teoretic şi practic pentru dezvoltarea unor direcţii actuale şi complexe de cercetare a infracţiunilor prevăzute de aceste articole.
Valoarea aplicativă a tezei consistă în: interpretarea, în corespundere cu principiul legalității, a art. 333 și 334 CP RM contează în planul constituirii unei practici uniforme de aplicare a acestor articole, precum și pentru dezvoltarea ulterioară a concepțiilor științifice în materie; rezultatele evaluării critice a defectelor, ce caracterizează art. 333 și 334 CP RM, pot fi luate în considerare de către legiuitor în procesul de perfecţionare continuă a legii penale; rezultatele, obținute în teză, își pot demonstra utilitatea în activitatea practică a organelor de urmărire penală, a procuraturii și a instanțelor judecătorești, precum și în procesul de instruire în cadrul instituțiilor de învățământ cu profil juridic.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: