|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 decembrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 aprilie 2022 Autoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU 159.942.52(043.3)=161.1
|
Structura tezei: lucrarea constă din adnotare în limba română, engleză și limba rusă, introducere, 3 capitole, concluzie, recomandări, bibliografie din 222 titluri, 7 anexe, 143 pagini de text, conține 27 figuri, 25 tabele. Rezultatele cercetări sunt publicate în 9 articole științifice.
Domeniul de cercetare: 511.01- Psihologie Generală
Obiectul lucrării îl constituie caracteristicile reflecției, maturității personale, autoactualizării şi tipurile trăirii sentimentului de singurătate la tineri.
Scopul cercetării: constă în determinarea particularităților manifestării reflecției, a maturității personale şi a autoactualizării la tinerii cu trăiri diferite ale sentimentului de singurătate.
Obiectivele cercetării: studierea și generalizarea cercetărilor privind problema singurătății, a reflecției, a maturității personale și a autoactualizării; determinarea particularităților reflecției, maturității personale și autoactualizării la tinerii cu diferite tipuri de trăire a sentimentului de singurătate; analiza comparativă a diferențelor şi a relațiilor dintre indicatorii reflecției, maturității personale şi a autoactualizării la tineri, în funcție de tipul de activitate; elaborarea și validarea unui training psihologic de dezvoltare a nivelului de reflecție a tinerilor cu manifestări ale sentimentului de singurătate.
Noutatea și originalitatea științifică constă în: stabilirea faptului că tipul de reflecție sistemică, specific nivelului matur de funcționare a acestui mecanism de activitate mentală, este caracteristic pentru tinerii care demonstrează o atitudine pozitivă față de sentimentul de singurătate percepându-l ca pe o oportunitate de comunicare cu sine; constatarea că sentimentul de singurătate pozitivă este de o importanță majoră în procesul de autoactualizare personală; demonstrarea faptului că, pe de o parte, structura autoactualizării, maturitatea personală și reflexivitatea sunt procese interdependente, iar, pe de altă parte, sunt procese asociate cu tipul sentimentului de singurătate trăit.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în stabilirea particularităților reflecției, maturității personale și autoactualizării tinerilor cu diferit tip de trăire a sentimentului de singurătate, identificarea diferențelor în manifestarea relațiilor dintre tipurile de reflecție și tipul sentimentului de singurătate, autoactualizare și maturitate personală – fapt ce a condiţionat crearea unui program de training pentru dezvoltarea reflexivității, contribuind, astfel, la dezvoltarea trăirii pozitive a sentimentului de singurătate și la o creștere a gradului de autoactualizare şi maturitate personală.
Valoarea teoretică. Materialele cercetării completează cunoștințele despre sentimentul de singurătate ca fenomen psihologic și despre particularitățile trăirii sale la tineri. Concluziile teoretice completează abordările științifice cu privire la specificul reflecției, autoactualizării și maturității personale a tinerilor în perioada de angajare profesională și academică.
Valoarea aplicativă rezidă în: elaborarea şi validarea unui training psihologic, bazat pe dezvoltarea reflexivității; posibilitatea utilizării rezultatelor cercetării în activitatea specialiștilor practicieni din domeniul psihoterapiei şi de consiliere a tinerilor cu probleme de autocunoaștere și autodezvoltare; utilizarea materialelor cercetării în elaborarea cursurilor de psihologie generală, psihologia vârstelor, psihologia personalității, bazele consilierii psihologice.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele teoretice și experimentale ale cercetării au fost
discutate la seminarele metodologice ale Departamentului Psihologie al Universității de Stat din Moldova;
la conferințele științifice internaționale „Integrare prin Cercetare și Inovare” (8-9 noiembrie, 2018; 7-8
noiembrie, 2019) USM; 1st European conference on Education and Applied Psychology», Proceedings of
the Conference (October 15, 2017). Conşinutul cercetării este reflectat în 9 publicații.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: