|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 martie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 iulie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 349.6:341(043.3)
|
Structura tezei: Introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 324 titluri, 12 anexe, 160 pagini text bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 8 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: 552.08 - Drept Internațional și European public.
Scopul lucrării. Lucrarea analizează interconectivitatea elementelor din ecosistem și protecția juridică a mediului, având ca scop elaborarea de recomandări privind perfecționarea cadrului normativ de reglementare a activității care vizează modificarea mediului, îmbunătățirea cadrului strategic de ancorare a politicilor naționale de mediu, și de a propune soluții practice de implementare a novațiilor științifice în domeniul protecției ecosistemelor naturale.
Obiectivele lucrării. Obiectivele propuse sunt analiza corepondenței nivelelor de cercetare
cu cele de reglementare normativă, de identificare a legăturilor interdisciplinare între dreptul
internațional al mediului, alte ramuri de drept, precum și compatibilitatea normelor de protecție a
mediului per componente separate și analiza acestora prin prisma unui ecosistemu integru.
Noutatea și originalitatea temei.
Noutatea derivă din caracterul interdisciplinar al analizei și a recomandărilor practice propuse care nu se regăsesc ca obiect de cercetare în literatura națională de specialitate. Originalitatea cercetării constă în combinarea metodei metaeuristice și cea transdisciplinară per elemente separate de resurse naturale și racordarea constantă a acestora la obiectul de cercetare – reglementarea juridică a ecosistemului natural. Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea problemei științifice.
Rezultatele obținute au schițat complexitatea interdisciplinară a managementului ecosistemelor naturale prin prisma normelor juridice la nivel internațional și național. Astfel, problema încadrării juridice a protecției ecosistemelor, în cercetările ulterioare, va fi tratată simultan intradisciplinar și prin suprapunerea nivelelor de aplicare.
Semnificația teoretică. Cercetarea curentă, prin expunerea identificării unor legături interdisciplinare și de fenomene sistemice cu origine anterioară elaborării cadrului normativ curent, solicită o reevaluare strategică a recomandărilor de protecție a mediului prin prisma securității naționale.
Valoarea aplicativă a lucrării. Adoptarea recomandărilor normative propuse în secțiunea finală a cercetării, și mai ales, implementarea acestora în practică, poate avea un impact pozitiv de reechilibrare a ecosistemelor naturale în sectoarele prelucrate agricol din Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele științifice au fost publicate în
Republica Moldova, Ucraina, precum și prezentate la conferința „Cicluri Închise” în Elvenția, iar
soluțiile de redresare ecologică identificate pe parcusul cercetării curente au dat naștere celui mai
mare proiect de permacultură din țară - ceea ce reprezintă un precedent unic și necesar pentru
Republica Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: