|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 februarie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 342.9(043.3)
|
Teza de doctorat este consacrată unei probleme-cheie a administraţiei publice, în general şi a dreptului administrativ, în special. În lucrare se studiază contractul de concesiune - formă a contractului administrativ.
Teza începe cu cercetarea teoriei contractelor administrative, care s-a născut din jurisprudenţa instanţelor de contencios administrativ din Franţa, la sfârşitul sec. al XIX-lea, care au calificat drept contracte administrative numai acele contracte în care, afară de simpla participare a unei administraţii publice, se mai întâlneşte un anumit scop – asigurarea funcţionării unui serviciu public, respectiv sunt supuse unui regim juridic de drept public. Prin urmare, întreaga lucrare cercetează contractul de concesiune pornind de la caracteristicile cu valoare de constantă a contractelor administrative. Astfel, sunt prezentate opiniile referitoare la natura juridică, este determinat regimul juridic aplicabil contractului de concesiune, sunt stabilite trăsăturile caracteristice pentru a putea fi identificat în ansamblul contractelor existente, precum şi delimitat, prin asemănări şi deosebiri, de alte contracte.
De asemenea, în analiza regimului juridic aplicabil încheierii contractului de concesiune s-au cercetat părţile contractului de concesiune, condiţiile de validitate, precum şi procedura de concesionare în vederea alegerii celui mai bun cocontractant, care va încheia contractul. Prezentarea aspectelor legate de executarea, modificarea şi încetarea contractului, reţin atenţia prin evidenţierea specificului contractelor de concesiune ca adevărate contracte administrative, şi anume: dreptul de control al concedentului asupra modului de îndeplinire de către concesionar a clauzelor stipulate în contract, dreptul de modificare unilaterală a părţii reglementare a contractului de către concedent, dreptul de reziliere unilaterală a contractului de către concedent.
În lucrare sunt discutate o serie de lacune ce ţin de modul de implementare a instituţiei concesiunii în procesul de administrare. În acest sens, trebuie modificate prevederile legale, care împiedică punerea concesiunii în practică, motivat şi prin faptul că în prezent serviciile publice nu satisfac pe deplin necesităţile populaţiei, deoarece bugetul statului şi cel al unităţilor administrativ-teritoriale este destul de precar.
În încheiere, sunt formulate o serie de concluzii şi recomandări ştiinţifice de natură să îmbunătăţească situaţia în domeniul cercetat.
Întru realizarea obiectivelor propuse, sunt amplu analizate prevederile legislaţiei în vigoare în această materie, precum şi literatura de specialitate din domeniu, un rol deosebit aducându-l lucrările de specialitate din Franţa, care are o bogată practică în materie de concesiuni.
Materialele lucrării sunt destinate atât teoreticienilor care predau materia contractelor administrative, cât şi practicienilor din administraţia publică, deoarece concesiunea este un instrument eficient de prestare a serviciilor publice, de exploatare a bunurilor publice, precum şi a executării de lucrări publice.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: