|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 octombrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2023 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 341.24(043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 396 de titluri, 4 anexe, 225 pagini text de bază. Cuvinte-cheie: tratat, Carta ONU, Adunarea Generală a ONU, Comisia de Drept Internațional, Consiliul de Securitate al ONU, Curtea Internațională de Justiție, validitate, principii generale, principii fundamentale, jus cogens, vicii de consimțământ, tratate inegale, violare tratate. Domeniul de studiu: lucrarea face parte din domeniul dreptului internațional public, partea generală și specială, cu un accent particular asupra dreptului tratatelor.
Scopul și obiectivele tezei: determinarea autorității teoretico-practice a tratatelor internaționale, și evaluarea capacității acestora de reconfirmare și de realizare a principiilor (generale și fundamentale) și a normelor jus cogens, în contextul arhitecturii contemporane a relațiilor geopolitice dintre state. În acest sens, pentru atingerea scopului urmărit, au fost trasate următoarele obiective: I. Analizarea științifică, normativă și practică a noțiunilor de “tratat internațional”, “validitate”, “principii generale”, “principii fundamentale”, și “norme jus cogens”; II. Studierea aprofundată a validității tratatelor internaționale prin prisma lucrărilor de codificare a Convenției de la Viena privind Dreptul Tratatelor, practicii istorice și contemporane a încheierii tratatelor inegale, evoluției obligației înregistrării tratatelor internaționale, și organizării ierarhice a tratatelor internaționale; III. Studierea practicii internaționale contemporane privind violarea tratatelor.
Noutatea și originalitatea științifică a tezei: constă în explorarea și evaluarea rolului de garant al tratatelor internaționale valide în realizarea principiilor și normelor de drept internațional, studiul având un caracter de pioneriat în spectrul lucrărilor naționale și internaționale în materia dreptului internațional public. Lucrarea evidențiează conflictul dintre voință politică și normă juridică, la nivel internațional, iar în sensul consolidării autorității normelor juridice și, implicit, a tratatelor internaționale, sunt formulate propuneri pertinente de amendament la Carta ONU. Semnificația teoretică a tezei: constă în cercetarea aprofundată a codificării viciilor de consimțământ în încheierea tratatelor internaționale – fapt neexplorat anterior în doctrină, actualizarea înțelegerii definiției tratatelor internaționale prin cea mai recentă jurisprudență CIJ, prezentarea distincțiilor dintre principii generale, principii fundamentale și norme jus cogens, analiza interconexiunilor dintre tratate internaționale valide și realizarea normelor și principiilor de drept internațional.
Valoarea aplicativă a tezei: contrabalansarea violărilor contemporane de drept internațional prin argumente juridico-științifice empirice, și confirmarea autorității tratatelor internaționale în arhitectura realațiilor geopolitice conteporane – domenii de interes pentru diplomați și juriști specializați în drept internațional (care activează la nivelul statelor sau organizațiilor internaționale).
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: