|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 noiembrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 504.45.06(043.2) +579.22:546.3(043.2)
|
Structura tezei: Adnotare (în engleză, română şi rusă), Introducere, Cinci capitole, Concluzii si recomandări, Bibliografie cu 506 surse, 66 figuri, 45 tabele, 212 pagini de text. Rezultatele obţinute au fost publicate în 50 lucrări ştiinţifice, inclusiv 24 articole cu factor de impact, 2 monografii si 4 capitole în cărți. Domeniul de studii: 145.01. Chimie ecologică
Scopul şi obiectivele tezei: Obiectivul principal al tezei este analiza conținutului unor elemente chimice prin metoda de activare cu neutroni cu scopul determinării valorii biologice a mediului ambiant, evaluarii riscului asupra sănătății și stării sistemelor ecologice, precum și elaborarea tehnologiei de indepărtare a metalelor din apele industriale folosind diferite tipuri de sorbenți.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Pentru prima data în Republica Moldova a fost folosită analiza prin activare cu neutroni pentru evaluarea conținutului de elemente chimice în muschi, soluri, fructe, vinuri, plante medicinale. Originalitatea lucrării constă în determinarea simultană a unui numar considerabil de elemente chimice și evaluarea pe baza aceestor date a stării mediului ambiant. A fost propusa tehnologia de indepărtare a metalelor din sistemele mono- și multicomponente.
Rezultatele obținute care au determinat crearea unei noi direcţii ştiinţifice: Aplicarea analizei de activare prin neutroni în estimarea valorii habitatului pentru viață în baza determinarii compoziției chimice a diferitor obiecte din mediu.
Semnificaţia teoretică a tezei: A fost propusă o noua abordare teoretică și practică în domeniul chimiei ecologice pentru analiza chimica a mediului ambiant, care permite pe baza compozitiei elementale evaluarea riscului non-cancerogenic, calculul coeficientului de pericol pentru aer, soil, culturile agricole poluate cu metalele; si factorului de transfer a elementelor chimice în sisteme sol-culturile agricole. Au fost stabilite condițiile fizico-chimice optime pentru indepărtarea maxima a metalelor folosind diferite tipuri de sorbenți biologici.
Valoarea aplicativă a tezei. Includerea rezultatelor biomonitoringului poluării aerului din Republica Moldova în „European Atlas of Heavy Metal Atmospheric Deposition” editat de „ICP Vegetation Programme Coordination Center” susține valoarea și aprecierea înaltă a cercetărilor efectuate. Determinarea compozitiei elementale a fructelor, vinurilor, plantelor medicinale este extrem de importantă pentru estimarea calitatii lor și impactului asupra sănătății consumatorilor, precum și stabilirea proveninței lor; rezultatele obținute pentru diferiți sorbenți pot fi folosiți pentru elaborarea metodelor de îndepărtare a metalelor cu scopul de a reduce concentrațiile lor la limitele maxim admisibile.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele obținute pot fi implementate în procesul de instruire a producătorilor locali de plante medicinale și aromatice, pentru analiza produselor agricole și pentru elaborarea metodelor de îndepărtare a metalelor grele din apele uzate. Rezultatele au fost implementate la Instituţia Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice şi a produselor conservate”, Asociaţia Cultivatorilor de Plante Aromatice şi Medicinale din Republica Moldova "AROMEDA", Institutul de Chimie, Institutul de Microbiologie si Biotechnologie, or. Chișinău, Republica Moldova.