|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 noiembrie 2022 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2023 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 004.056(043.3)
|
Structura tezei: Teza constă din Introducere, trei capitole, concluzii și recomandări. Bibliografia cuprinde 191 de titluri. Lucrarea conține 131 de pagini de text de bază, 17 figuri, 4 tabele și 7 anexe. Rezultatele obținute au fost publicate în 28 de lucrări științifice cu un volum de peste 7 coli autor.
Scopul: dezvoltarea, evaluarea și validarea potențialului și a utilizării SSD în gestionarea riscurilor cibernetice în IC.
Obiective de cercetare: evaluarea utilizării SSD în gestionarea riscurilor în contextul IC; identificarea elementelor și a cerințelor specifice pentru dezvoltarea conceptului de SSD în corelare cu contextul dictat de cerințele de siguranță și securitate în IC; evaluarea factorilor și impactul acestora asupra eficienței percepute a sistemelor informaționale; dezvoltarea și validarea unui model, sistem formal metric inteligent și aplicație pentru evaluarea maturității securității cibernetice în IC; evaluarea și propunerea recomandărilor privind cadrul legal de securitate cibernetică a IC în Republica Moldova.
Noutatea și originalitatea științifică: un concept SSD, un model de evaluare a maturității securității cibernetice și a eficienței SSD, o bază de cunoștințe, un sistem formal metric inteligent și un prototip software ce implementează acest sistem. Prototipul permite totodată aplicarea modelului de evaluare a securității cibernetice și prezintă rezultatele printr-o interfață ușor de utilizat și metrici ușor de înțeles.
Principala problemă științifică rezolvată: asigurarea securității cibernetice IC printr-o soluție inovativă bazată pe un concept de SSD dezvoltat ca modul și destinat identificării, clasificării și managementului riscurilor cibernetice în IC.
Semnificația teoretică: A fost dezvoltat un concept de SSD pentru evaluarea maturității securității cibernetice. Conceptul este suplimentat de un model aplicabil pentru evaluare externă sau autoevaluare a securității cibernetice IC. Adițional, a fost dezvoltat un sistem formal metric inteligent și un prototip software care implementează procesul de evaluare selectat.
Valoarea aplicativă: un model pentru evaluarea eficienței SSD, un sistem formal metric inteligent și un prototip software.
Implementarea rezultatelor științifice: Modelul SSD a fost premiat cu Medalia de bronz la Salonul Internațional al Inovării și Cercetării Științifice CadetINOVA 2021, Medalia de bronz la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” 2022, avizat pozitiv de Administrația Slovenă pentru Securitate Nucleară, Institutul Național de Metrologie din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și inclus în curriculumul de master al disciplinei „Securitate nucleară și radiologică” din cadrul UTM. Dreptul de autor privind sistemul formal metric inteligent a fost înregistrat la AGEPI.