|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 decembrie 2022 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 347.956(043.3)
|
Structura tezei: Prezenta lucrare însumează 222 de pagini, ce includ: adnotare în limbile română, engleză și rusă, lista abrevierilor, introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 312 titluri. Rezultatele obținute sunt publicate în 5 lucrări științifice și în 3 comunicări la foruri științifice.
Domeniul de studiu derivă din problematica legată de examinarea cauzei în lipsa pârâtului și implică identificarea garanțiilor procesuale de care beneficiază părțile la procesul civil.
Scopul tezei este de a identifica garanțiile drepturilor părților la process oferite de legislația Republicii Moldova și de a stabili existența unui echilibru între aceste garanții, în condițiile speciale de examinare a cauzei în lipsa pârâtului.
Obiectivele tezei constau în conceptualizarea garanțiilor prin indentificarea structurii, funcționării și aplicabilității acestora; identificarea garanțiilor procesuale de care beneficiază părțile, în condițiile speciale de examinare a cauzei civile în lipsa pârâtului; determinarea nivelului de protejare a drepturilor și intereselor părților în condițiile examinării cauzei în lipsa pârâtului.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică rezidă în realizarea unei cercetări în premieră, la nivel național, ce se concentrează pe problematica examinării cauzei în lipsa pârâtului și pe identificarea garanțiilor procesuale specifice părților la proces. Originalitatea lucrării constă în cercetarea problematicii privind derularea procedurilor in absentia prin prisma garanțiilor procesuale de care beneficiază părțile la proces, ceea ce permite, pe lângă identificarea spectrului de garanții procesuale ale reclamantului și ale pârâtului, să concluzionăm inclusiv cu privire la gradul de protejare a drepturilor acestor părți.
Rezultatele obținute ne oferă posibilitatea să reevoluăm conceptul de garanții, cercetând detailat toate aspectele ale acestei categorii, să stabilim algoritmul de identificare a garanțiilor părților și să concluzionăm cu privire la nivelul de garantare a drepturilor părților în condițiile examinării cauzei în lipsa pârâtului, ceea ce ne permite să înaintăm un șir de propuneri conceptuale și de amendamente legislative.
Semnificaţia teoretică constă în abordarea mai multor probleme pur teoretice ce țin în primul rând de înțelegerea a însuși conceptului de „garanții”; în stabilirea rolului prezenței fizice a părților la proces și a impactului absenței lor asupra drepturilor părților; în determinarea volumului de garanții de care beneficiază părțile la proces; în contrapunerea garanțiilor părților, oferind astfel o imagine clară a statutul juridic procesual al fiecărei părți la proces.
Valoarea aplicativă a lucrării ține de identificarea lacunelor și contradicțiilor în legislația procesual-civilă, fiind expuse și motivate soluții practice pentru problemele și dificultățile cu care se confruntă instanțele de judecată în caz de examinare a cauzelor în lipsa pârâtului. Totodată, sunt formulate propuneri de lege ferenda menite să îmbunătățească cadrul legal, urmărindu-se astfel ca scop consolidarea statutului juridic al părților la proces, eficientizarea procedurilor, reducerea costurilor și termenelor procesuali.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Cercetările efectuate și concluziile elaborate pot servi în
calitate de material didactic pentru instruirea studenților și masteranzilor din cadrul instituțiilor de
drept. Totodată, dat fiind că multe dintre subiectele abordate sunt inedite pentru știința procesualcivilă
națională, considerăm că această lucrare poate servi drept reper pentru cercetările viitoare
ce urmează să dezvolte, să amplifice, inclusiv (de ce nu?) să combată cele constatate în prezenta
lucrare.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: