|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 decembrie 2022 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() TezaCZU 796.015.2 + 796.853.23796.41+796.853.23
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografie din 227 titluri, 7 anexe, 136 – pagini text de bază, 45 figuri, 29 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării constă în modernizarea procesului de antrenament prin stabilirea eficienţei tehnologiei de utilizare a mijloacelor gimnasticii în etapa pregătirii de bază a judocanilor categoriei de vârstă și greutate U – 13-15 ani în vederea obţinerii unor performanţe fizice şi psihice superioare. Obiectivele cercetării: 1. Fundamentarea teoretică şi practică a tehnologiei didactice de utilizării mijloacelor specifice ale antrenamentului în sporturile de luptă, prin studierea şi analiza literaturii de specialitate. 2. Identificarea cadrului metodologico-experimental prin determinarea valorilor tehnologiei antrenamentului sportiv la etapa pregătirii de bază a judocanilor categoriei de vârstă și greutate U – 13-15 ani. 3. Elaborarea structurii şi conţinutului modelelor tehnologice experimentale de utilizare a mijloacelor gimnasticii în procesul de antrenament la etapa pregătirii de bază a judocanilor de 13-15 ani. 4. Argumentarea experimentală a eficienţei structurii şi conţinutului tehnologiei de implementare a mijloacelor gimnasticii la etapa pregătirii de bază a judocanilor de vârstă 13-15 ani pentru obţinerea unor performanţe fizice, tehnice şi psihice superioare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în faptul că a fost elaborată şi argumentată ştiinţific tehnologia de aplicare a structurii şi conţinutului exerciţiilor mijloacelor gimnasticii în diverse mezocicluri de antrenament ale etapei pregătirii de bază. A fost determinată şi stabilită valorile şi eficienţa mijloacelor gimnasticii asupra dezvoltării capacităţilor somato-funcţionale, motrice, senzorio-motricităţii şi proprietăţilor psihologice și tehnice ale judocanilor categoriei de vârstă U – 13-15 ani pentru obţinerea performanţelor superioare.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea problemei ştiinţifice importante însumează: rezultativitatea fundamentării tehnologiei utilizării mijloacelor gimnasticii la etapa pregătirii de bază a judocanilor de 13-15 ani; justificarea structurii și conținutului modelelor experimentale de aplicare a mijloacelor gimnasticii focalizate în tehnologia procesului de pregătire a sportivilor; eficientizarea strategiei sporirii performanțelor tehnico-tactice de luptă, capacităților funcționale, motrice, psihomotrice și psihologice personale.
Semnificația teoretică a prezentei cercetări rezidă din argumentarea eficienţei tehnologiei aplicării structurii şi conţinutului de dezvoltare a capacităţilor motrice, senzorio-motricităţii şi proprietăţilor psihologice prin intermediul mijloacelor gimnasticii în etapa pregătirii de bază al antrenamentului sportivilor judocani de 13-15 ani. Valoarea aplicativă a lucrării este sesizată prin posibilitatea folosirii ample a programei experimentale şi a tehnologiei didactice elaborate, centrate pe pregătirea sportivă a judocanilor de 13-15 ani. Rezultatele obţinute vin să completeze bazele de date teoretice şi practice din domeniul planificării şi dirijării procesului de antrenament în lupta judo, în vederea ridicării randamentului funcţiilor organismului, asigurând astfel un nivel înalt de activitate sportivă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării sunt implementate în cadrul antrenamentelor sportive la judo organizate la Şcoala Sportivă nr.2 din Cahul, Şcoala Sportivă din Leova, Cantemir, Cimişlia, Liceul internat republican cu profil sportiv şi Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport în procesul de pregătire a specialiştilor în domeniu.
În examinare [10] :
Arhiva tezelor: