|
StatutTeza a fost susţinută pe 1 martie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() TezaCZU 94:392.5(498+478)ʺ16/18ʺ(043)
|
Teză de doctor habilitat în istorie, Chişinău, 2022.
Domeniul de studiu: specialitatea 611.02 – Istoria românilor (pe perioade).
Structura tezei: lista abrevierilor, introducere, cinci capitole a câte 3-4 subcapitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie cu 559 titluri, 323 pagini (până la bibliografie), 2 anexe, declaraţia privind asumarea răspunderii şi CV-ul autorului.
Scopul tezei: analiza complexă, interdisciplinară a instituției căsătoriei și relațiilor de rudenie din Ţara Moldovei (ca produs al acestei instituții) în sec. al XVII-lea ‒ începutul sec.al XIX-lea, cu componentele sale legislativ-canonice, cu etapele sale caracteristice, dar și ca fenomen social.
Obiectivele tezei: reflectă analiza istoriografiei și cercetarea surselor; oferirea unei viziuni ample asupra instituției căsătoriei și relațiilor de rudenie prin evidențierea elementelor caracteristice ale unei instituții sociale, efectele acesteia, stabilirea gradului de rudenie, prezentarea situaţiei reale; cercetarea atitudinii Bisericii, elitei sau a comunității față de căsătoria legitimă și nelegitimă; determinarea interdicțiilor și aplicabilitatea acestora; analiza implicării membrilor societății în constituirea unei alianțe matrimoniale; elucidarea relației de rudenie sufletească; analiza cazurilor de încheire a celei de-a doua, a treia și a patra căsnicie, a mariajelor cu rudele, a celor mixte și efectele încheierii lor; elucidarea condițiilor de disoluție a căsătoriei; evidențierea motivațiilor pentru divorț și realitatea cotidiană; identificarea termenilor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: este o primă cercetare interdisciplinară care prezintă instituția căsătoriei și relațiile de rudenie din Țara Moldovei în sec. al XVII-lea – începutul sec. al XIX-lea, în special la românii ortodocși, cu excepția cazurilor căsătoriilor mixte, ca parte a spațiului românesc și a lumii ortodoxe – cu etapele caracteristice: de la etapele prenupțiale până la disoluția căsătoriei, evidențiind tipul de rudenie stabilit etc., reflectându-se și probleme controversate.
Rezultatele obţinute: pentru prima dată în cercetarea istorică este realizată o cercetare interdisciplinară a instituției căsătoriei și a relațiilor de rudenie în Țara Moldovei în sec. al XVII-lea- începutul sec. al XIX-lea. Rezultatele științifice obținute reprezintă un aport considerabil la investigarea unor aspecte importante ce țin de funcționarea instituției căsătoriei și a relațiilor de rudenie în cadrul societăţii premoderne cu evidențierea aspectelor modernizatoare.
Semnificaţia teoretică: s-a elaborat cadrul conceptual asupra evoluției instituției căsătoriei și relațiilor de rudenie în Țara Moldovei în sec. al XVII-lea -începutul sec. al XIX-lea în baza unei metodologii complexe cu rezultate teoretice importante, care au determinat crearea unei noi direcţii ştiinţifice – cea a fenomenului căsătoriei. Concluziile formulate în teză completează cu date noi, inedite, cunoştinţele existente asupra problemei cercetate și pot servi drept bază teoretică în cercetarea fenomenului căsătoriei și relațiilor de rudenie în alte perioade istorice.
Valoarea aplicativă. cercetarea poate fi utilizată pentru elaborarea cursurilor universitare și a manualelor pentru facultăţile de istorie, drept, teologie, sociologie. În același timp, rezultatele cercetării pot servi drept punct de plecare în studierea aspectelor evoluției instituției căsătoriei și a relațiilor de rudenie în perioadele premergătoare și următoare în aspect comparativ.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele teoretice și practice au fost aprobate prin publicarea a 2 monografii, 1 lucrare colectivă, 1 culegere de documente (în coautorat), şi 45 de studii, articole ştiinţifice și teze care au fost publicate în Republica Moldova și peste hotare, în comunicări, inclusiv plenare, prezentate la circa 30 de conferinţe naţionale şi internaţionale.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: