|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 martie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 39.96:332.14(478)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 226 de titluri, 147 pagini de bază, figuri - 26, tabele - 14. Rezultatele obținute sunt publicate în 15 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: administraţia publică; organizarea şi dirijarea în instituţiile administraţiei publice; servicii publice.
Scopul lucrării constă în cercetarea teoretică și empirică a impactului asistenței externe asupra politicilor publice de dezvoltare regională din perspectiva identificării metodelor de eficientizare AOD în contextul de reformare și îmbunătățire a performanței administraţiei publice din Republica Moldova.
Obiectivele studiului: sintetizarea referențialului istoriografic și teoretic privind studierea impactului asistenței externe asupra politicilor publice de dezvoltare regională; elaborarea cadrului metodologic de studiere; analiza mecanismului de coordonare a asistenţei externe și a evoluției dinamicii AOD în RM; identificarea corelației dintre asistența UE și consolidarea politicilor și instituțiilor publice din RM; evaluarea rolului asistenței externe în implementarea politicilor publice de dezvoltare regională; identificarea modalităţilor de eficientizare a asistenței oficiale de dezvoltare în contextul implementării politicilor publice de dezvoltare regională și reformării/ îmbunătățire a performanței administraţiei publice; formularea concluziilor și recomandărilor relevante cu privire la sporirea impactului asistenței externe asupra politicilor publice de dezvoltare regională în RM.
Noutatea și originalitatea științifică. Lucrarea reprezintă una din primele cercetări ştiinţifice complexe, consacrate analizei teoretico-empirice a impactului AOD asupra politicilor publice de dezvoltare regională și scoaterii în relief a particularităţilor și a sistemelor de implementare AOD în RM. În scopul eficientizării asistenței externe în RM, autorul a prezentat modalităţile de îmbunătăţire a acesteia, derivate atât din literatura ştiinţifică de specialitate, cât și din practica de implementare.
Problema științifică soluționată rezidă în: fundamentarea științifică a impactului asistenței externe asupra politicilor publice de dezvoltare regională, ceea ce a contribuit la identificarea metodelor de sporire a impactului AOD și formularea concluziilor și recomandărilor privind eficientizarea AOD în implementarea politicilor publice de dezvoltare regională în Republica Moldova.
Semnificația teoretică a cercetării este redată de totalitatea conceptelor, definiţiilor, teoriilor, modelelor, elementelor structurale şi condiţiilor de raţionalitate cu privire la impactul AOD în raport cu politicile publice de dezvoltare regională, preluate din operele autorilor clasici, până la cele ale cercetătorilor moderni, analizate şi prezentate de autor. Importanţa teoretică a lucrării rezultă şi din sinteza informațiilor în baza actelor normative și strategice privind mecanismul de coordonare a asistenței externe ce completează stadiul de cunoaștere a domeniului cercetat, precum și soluțiile oferite de autor privind modalităţile de eficientizare a AOD în RM în contextul reformării administrației publice.
Valoarea aplicativă a lucrării: concluziile și recomandările propuse de autor pentru eficientizarea AOD din RM în contextul politicilor publice de dezvoltare regională pot servi drept temei pentru autoritățile competente ale statului și necesită a fi încadrate şi aplicate în activitatea instituţională şi funcţională a autorităţilor publice administrative din RM.
Implementarea rezultatelor științifice a fost realizată prin: publicațiile științifice la subiectul cercetat; implementarea metodelor de și eficientizare a asistenței externe în domeniul politicilor de dezvoltare regională în cadrul activității ADR Nord.