|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 martie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU [351.862+614.8]:004(043.3)
|
Structura tezei: Teza de doctor constă din introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie și anexe. Volumul total al lucrării este de 143 de pagini. Este ilustrată cu 52 de figuri, conține 7 tabele și 3 anexe. Lista de referințe include 133 de titluri.
Domeniul de studiu: sistemul de conducere operativă a lichidării situațiilor de urgență în Republica Moldova.
Scopul lucrării: elaborarea fundamentelor conceptuale și implementarea practică a măsurilor de îmbunătățire a eficienței sistemului de management propus prin introducerea unei abordări științifice în scopul optimizării business-proceselor pentru factorii de decizie.
Obiectivele lucrării:
Semnificația teoretică a studiului, a tezei constă în dezvoltarea unui nou sistem de management mai eficient, bazat pe un suport informațional îmbunătățit. Noul sistem de suport include dezvoltarea unui sistem de modele, metode și algoritmi, care permit optimizarea sistemului decizional, sporind eficiența și calitatea deciziilor luate atât în răspuns, cât și pe parcursul desfășurării situațiilor de urgență.
Semnificația practică a studiului, a investigațiilor este determinată de metodele, modelele și algoritmii performanți, utilizați în pachetul software pentru dispecerii postului de comandă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova. Aceasta permite optimizarea procesului de luare a deciziilor, îmbunătățește eficiența și calitatea deciziilor luate, cu transferul ulterior de sarcini mai exacte către forțele de răspuns. Optimizarea proceselor adecvate de luare a deciziilor contribuie la reducerea timpului de luare a deciziei până la 50 secunde, iar timpul total de reacție al echipei de salvare nu depășește 20 de minute la o distanță de cel mult 20 de kilometri. Datorită abordării progresive și propuse de revizuire a zonelor de răspuns pe 90% din teritoriul Republicii Moldova, a fost posibilă reducerea timpului de răspuns și creșterea eficienței luării deciziilor.
Implementarea rezultatelor științifice. Modelele și metodele elaborate au fost introduse și sunt
utilizate în Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova. De asemenea, algoritmii
au fost integrați și testați în sistemul informațional 112 al Republicii Moldova în modulul de control al
forței de muncă și echipamentelor tehnice, în care activează dispecerii unităților de intervenire de urgență
ale Inspectoratului nominalizat.