|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 martie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 347.73/.74(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 198 titluri, 5 anexe, 171 pagini de text de bază. Rezultatele obținute se conțin în 10 publicații științifice. Cuvinte cheie: clauze abuzive, protecția consumatorului, consumator, profesionist, contract de credit bancar, răspundere, negociere, dezechilibru.
Domeniul de studiu: dreptul civil și dreptul protecției consumatorilor referitor la trăsăturile clauzelor abuzive folosite în domeniul contractelor de credit bancar și a modalității de contracarare a acestora.
Scopul lucrării: lucrarea își propune ca scop efectuarea cercetării științifice în vederea fundamentării, identificării și analizei condițiilor generale dar și a particularităților clauzelor contractuale abuzive din contractele de credit bancar din prisma legislației și jurisprudenței din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană.
Obiectivele lucrării: analiza și definirea conceptului de clauză contractuală abuzivă și a particularităților determinate de natura contractului de credit bancar; determinarea și analiza condițiilor stabilite de legislație și jurisprudența comparată pentru ca o clauză contractuală să fie considerată abuzivă; concretizarea și argumentarea particularităților clauzelor contractuale abuzive folosite în cadrul contractelor de credit.
Noutatea și originalitatea lucrării: teza abordează evidențierea trăsăturilor clauzelor abuzive prin analiza legislației și a practicii instanțelor de judecată din Republica Moldova, România și practica Curții de Justiție a Uniunii Europene. Noutatea cercetării constă și în identificarea imperfecțiunilor legislative.
Semnificația teoretică: conținutul lucrării poate servi în calitate de ghid teoretic pentru perfecționare și suport didactic în cadrul disciplinelor: drept civil și dreptul protecției consumatorilor.
Valoarea aplicativă: lucrarea dă posibilitatea transpunerii în practică a studiului elaborat, a
recomandărilor și propunerilor de lege ferenda efectuate în vederea îmbunătățirii cadrului normativ din
domeniu.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: