|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 aprilie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU 339.732.2/.4:338.1(478)(043)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 187 surse bibliografice, 37 tabele, 20 figuri și 22 anexe. Cercetarea este reflectată în 11 publicații științifice.
Domeniul de studiu: 522.01 Finanțe
Scopul cercetării: cercetarea rolului Instituțiilor Financiare Internaționale în dezvoltarea sistemelor economice ale țărilor cu o economie de piață în curs de dezvoltare.
Obiectivele cercetării: determinarea metodelor de creștere a eficienței utilizării resurselor financiare, primite de la Instituțiile Financiare Internaționale pentru a asigura stabilitatea economică.
Noutatea și originalitatea științifică constă in adaptarea unui sistem de indicatori economico-financiari, care permit evaluarea structurii sectoarelor economiei, precum și a economiei în ansamblu care reflectă eficiența utilizării resurselor financiare ale FMI; în elaborarea metodelor de calcul a indicatorilor de eficiență economică a asistenței financiare internaționale; în propunerea de metode de evaluare a sustenabilității sistemelor economice, și în formularea indicatorului stabilității acestora; în propunerea modalității de optimizare a structurii sectorului economic al țării; în modificarea modelului sistemului de indicatori economici care demonstrează eficiența utilizării ajutorului financiar internațional în vederea dezvoltării economiei Republicii Moldova; în formularea recomandărilor privind creșterea eficienței utilizării resurselor financiare ale FMI și a stabilității sistemului economic al Republicii Moldova în baza sectorului bancar.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea problemei științifice importante, se referă la formularea unor metode de eficientizare a utilizării resurselor financiare alocate de FMI, ținând cont de specificul economiei Republicii Moldova în vederea asigurării stabilității și dezvoltării economice a țării.
Semnificația teoretică a cercetării: constă în elaborarea unor metode de eficientizare a procesului de utilizare a resurselor financiare ale FMI alocate Republicii Moldova și identificarea posibilităților de creștere a sustenabilității sistemului economic al acesteia.
Valoarea aplicativă a cercetării: rezultatele cercetării pot fi aplicate de economiile emergente în vederea creșterii eficienței utilizării resurselor financiare primite de la FMI în procesul de reformare a economiilor acestora, realizării unor politici financiare eficiente în vederea soluționării de probleme financiare și economice existente.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele cercetării au fost prezentate autorităților de resort în domeniu, fiind susținute și apreciate de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Comisia Națională a Pieței Financiare.