|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 aprilie 2023 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.014(569.4)(043.3)
|
Structura tezei: Lucrarea cuprinde: introducere, trei capitole, concluzii și recomandări, bibliografia și 4 anexe. Cele trei capitole includ 6 tabele și 16 figuri. Volumul tezei este de - 148 pagini, bibliografia selectivă cuprinde: 251 surse. Tezele principale au fost expuse în 17 articole științifice publicate în reviste recenzate din Republica Moldova, Israel, în volumele conferințelor științifice internaționale.
Domeniile de cercetare – științe politice.
Scopul cercetării: analiza problemelor integrării minorităților beduine în sistemul de învățământ din Israel, inclusiv în contextul internaționalizării învățământului universitar și al abordărilor politicii educaționale de către factorul de decizie.
Obiectivele investigației: revizuirea conceptului integrării sociale prin educație; revizuirea politicilor de integrare educațională a minorităților, așa cum este cazul în diferite țări; abordarea istoriografică a sistemului educațional israelian în contextul tratării minorităților; expunerea metodelor aplicate în studiul integrării educaționale ca factor național de promovare a populației minoritare; analiza politicilor educaționale sub aspectul extinderii spațiului și mediului educațional în rândul minorităților din Israel; analiza interdisciplinară în context economic-urban-ocupațional și cultural al efectelor integrării educaționale a reprezentanților societăților minoritare din Israel, cu accent pe societatea beduină; analiza modelelor de succes de integrare educațională a minorităților, inclusiv integrarea acestora în instituțiile de stat; elaborarea unui set de recomandări privind procesul de integrare informală și de succes a minorității beduine în sistemul de învățământ pentru a îmbunătăți integrarea acestora în societatea israeliană.
Problema științifică: Coordonarea activității factorilor guvernamentali, actualizarea permanentă a politicilor educaționale care vizează integrarea minorităților beduine în sistemul educational din Israel și în societatea israeliană. Asimilarea semnificației procesului de integrare a minorităților care în viitor va conduce la dezvoltarea durabilă a economiei izraeliene, la schimbarea imaginii statului pe arena internatională.
Noutatea științifică: este justificată de analiza modelelor de guvernare, standardizate în administrațiile locale, care adoptă decizii practicabile, și propun o politică cuprinzătoare organizată. Acestea se referă la investițiile guvernamentale și la crearea de infrastructuri fizice și umane pentru a crește integrarea minorităților beduine în sistemul educational din Israel. Procesul va consolida statutul societății beduine și va contribui la integrarea socio-economică a acesteia în societatea israeliană.
Semnificația teoretică a lucrării este justificată de propunerea unei politici inovatoare și de actualitate, bazată pe o analiză strategică multidimensională, abordând integrarea minorităților în societatea israeliană dintr-o perspectivă multianuală. Scopul politicii educaționale este de a defini factori fundamentali care să contribuie la o mai bună integrare a minorității beduine în sistemul educațional și de formare profesională din Israel.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: