|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 martie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 598.2/9-15
|
Prezenta lucrare vine să sintetizeze şi să generalizeze datele despre starea actuală a ornitofaunei din ecosistemele urbane în teritoriul oraşului Chişinău.
În urma cercetărilor efectuate în perioada anilor 2003-2005, pe teritoriul oraşului Chişinău au fost identificate 89 specii ce aparţin la 57 de genuri, 33 de familii din 13 ordine. Din punctul de vedere al diversităţii taxonomice, ordinele de păsări investigate se deosebesc unul de altul. Cel mai numeros este ordinul Paseriforme, incluzând 18 familii, 35 de genuri, 56 de specii ceea ce reprezintă 56% din fauna pasărilor investigate.
Din totalul speciilor identificate în ornitofauna Chşinăului sunt prezente: vara – 36,59 % (75 specii), primăvara şi toamna – 40,00 % (82 specii) şi iarna doar 23,41 % (48 specii). În dependenţă de preferinţele locurilor de cuibărit, şi a legăturilor trofice, populaţiile de păsări din zona cercetată au fost atribuite la 7 grupe ecologice: arboricole, arbusticole, pe sol, cavităţi, clădiri, scorburi şi palustre. Majoritatea o constituie grupa arboricolă (25%) şi păsările care se cuibăresc în scorburi (25%), apoi cele ce preferă clădirile (17%), speciile arbusticole (14%), palustre (9%), pe sol (5%) şi cele ce preferă diverse tipuri de cavităţi (5%).
Au fost analizate elementele zoogeografice ale ornitofaunei oraşului ce aparţin la 11 grupe: palearctic, european-turkestanic, european, holarctic, lumea-veche, arctic, cosmopolit, siberian, sibiro-canadian, mediteranean, turkestano-mediteranean, cu predominarea speciilor cu areale de tip palearctic (41 specii) – 47%, european-turkestanic (16 specii) – 18%, şi european (15specii) – 17%. Totodată, a fost cercetată structura şi dinamica ornitofaunei urbane din opt tipuri de ecosisteme din oraşul Chişinău. S-a demonstrat că indicele de diversitate (Sλ) şi cel al dominanţei variază atât pe parcursul sezoanelor, cât şi de la un biotop la altul.
Pentru prima dată a fost elucidat gradul de sinantropie a speciilor de păsări din mediul urban. Sunt 7 specii obligatorii, 56 facultative, 19 provizorii, 7 specii neutre. Prin metodele analizei factoriale şi regresionale pentru prima dată a fost evidenţiat gradul înalt de interdependenţă a numărului de specii şi a densităţii faţă de factorii de mediu. Numărul de specii depinde mult de: suprafaţa ocupată de arbori (0,94), suprafaţa totală a parcului (0,93), suprafaţa ocupată de arbuşti (0,78) şi de prezenţa biotopului acvatic (0,52). Densitatea speciilor de păsări se află într-o corelaţie pozitivă cu suprafaţa lacurilor (0,78), suprafaţa ocupată de arbori (0,55) şi suprafaţa ocupată de răşinoase (0,46). O influenţă negativă asupra densităţii şi numărului de specii au suprafaţa asfaltată (-0,54) şi factorul de deranj (-0,44).
Rezultatele investigaţiilor, în aspect aplicativ vor servi la elaborarea recomandărilor privind
crearea parcurilor prin sădirea speciilor de arbori şi arbuşti destinate măririi capacităţii ecologice
pentru atragerea unui număr mai mare de specii de păsări în cadrul urbei, ceea ce va contribui la
menţinerea echilibrului ecologic şi la optimizarea zonei de recreaţie a populaţiei. Informaţia despre
indicii cantitativi ai ornitofaunei urbane şi adaptarea păsărilor la noile condiţii de viaţă pot fi
utilizate în procesul de instruire a studenţilor din instituţiile de învăţământ.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: