|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 aprilie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 616.832-006.328-07-089
|
Meningioamele spinale provoacă leziuni ale măduvei spinării la orice nivel al ei. Tratamentul chirurgical al meningioamelor spinale este indicat în orice fază de evoluţie a lor, independent de manifestările clinice, imagistice şi electrofiziologice. Scopul intervenţiei chirurgicale este rezecţia completă a tumorii cu păstrarea intactă a rădăcinilor nervoase, vaselor sanguine şi măduvei. Manifestările clinice produse de meningioamele spinale sunt în mare măsură reversibile postoperator.
Studiul dat este bazat pe cercetarea a 3 loturi de pacienţi: lotul 1 de bază format din 35 de pacienţi cu meningioame spinale, lotul 2 format din 12 bolnavi cu neurinoame medulare, lotul 3 format din 10 bolnavi cu epindimoame ale măduvei spinării şi 25 voluntari sănătoşi.
Domeniul tehnicilor de diagnostic şi prognostic evolutiv a meningioamelor spinale în perioada pre- şi postoperatorie, aparţine în eclusivitate examenului electrofiziologic, care cuprinde electromiografia, electroneurografia, potenţialele evocate somato-senzoriale şi care permite stabilirea nivelului, gradului şi, uneori, chiar şi a modului de afectare a măduvei spinării.
Metodele de diagnostic imagistic sunt determinante în elaborarea tacticii tratamentului chirurgical al meningioamelor spinale. A fost elaborată tactica chirurgicală diferenţiată în procesul de înlăturare a meningioamelor spinale în funcţie de localizarea lor pe traiectul longitudinal şi secţiunea transversă a măduvei spinării, care permite chirurgului să determine tipul şi volumul abordului pentru extirparea tumorii, metoda de monitorizare electrofiziologică.