|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 mai 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 616.31+364.3.223.213 (478)
|
S-a determinat că în condiţiile Asigurărilor Medicale Obligatorii este foarte important de a avea un sistem garantat de stat, orientat către satisfacerea necesităţilor populaţiei în asistenţa stomatologică de ambulator, ca una din serviciile medicale prioritare.
Studiul a prevăzut următoarele etape de cercetare: 1. efectuarea estimării nivelului şi structurii morbidităţii stomatologice la adulţi în municipiul Chişinău conform datelor adresabilităţii; 2. studierea opiniei medicilor; 3. studierea opiniei populaţiei; 4. studierea aspectelor medico-sociale şi clinice ale maladiilor stomatologice la persoanele adulte în condiţii de ambulator; 5. determinarea părţilor pozitive şi negative ale serviciului stomatologic de stat (controlat) în condiţii de ambulator prin metoda Brain-Strowming.
Analiza rezultatelor cercetărilor ştiinţifice a evidenţiat un şir de legităţi ce ţin de schimbările ce au avut loc în ultimii ani în structura cadrelor stomatologice, nivelul de calificare a lor, procesele migraţionale. Au fost evidenţiate cauzele principale ce determină majorarea bugetului consolidat şi a veniturilor pentru acordarea seviciilor stomatologice în condiţiile Asigurărilor Medicale Obligatorii.
În rezultatul studiului a fost stabilită o corelaţie dintre creşterea veniturilor şi majorarea adresărilor populaţiei adulte la medicii stomatologi în instituţiile de stat. S-a evidenţiat structura vizitelor populaţiei adulte la medicii stomatologi în condiţii de ambulator: terapeuţi – 71,2 %; chirurgi – 13,6 %; proteticieni – 8,6 %; parodontologi – 6,6 %.
În scopul optimizării proceselor organizatorice pentru asigurarea populaţiei urbane cu servicii stomatologice accesibile şi calitative a apărut necesitatea de a efectua studii, orientate spre aprecierea dependenţei dintre formele nozologice şi costul mediu al unui caz tratat, ziua şi ora adresabilităţii la medicii stomatologi, adresările primare şi secundare, precum şi a timpului utilizat pentru acordarea asistenţei stomatologice pacienţilor cu diferite afecţiuni ale cavităţii bucale.
Rezultatele cercetărilor ştiinţifice au permis de a aprecia calitatea serviciilor stomatologice de ambulator în instituţiile publice, determinată de opinia medicilor stomatologi şi a populaţiei deservite. S-a stabilit că 2/3 de populaţie pozitiv apreciază calitatea serviciilor stomatologice de ambulator în instituţiile de stat.
În condiţiile AMO s-a stabilit că o importanţă deosebită o are efectuarea studiilor ce ţin de răspîndirea maladiilor stomatologice şi a factorilor ce influenţează sănătatea orală.
Concluziile şi recomandările practice, reieşite din cerectare pot fi puse la baza elaborării măsurilor orientate spre micşorarea morbidităţii stomatologice şi a măsurilor eficiente, ce ţin de ajustarea serviciului stomatologic de stat la condiţiile Asigurărilor Medicale Obligatorii.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: