|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iunie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 septembrie 2007 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 159.9 (043.3
|
Studiul teoretico-experimental expus în teza de doctorat oferă răspunsuri la două probleme psihologice de maximă semnificaţie şi actualitate: Ce factori de personalitate determină alegerea strategiilor de comportament în situaţii dificile de viaţă ? şi Cum poate fi optimizat procesul de alegere a strategiilor de coping în situaţii de crize existenţiale?
Urmare a două experimente psihologice efectuate pe două eşantioane de subiecţi de vârste adulte (220 persoane) s-au relevat determinantele psihologice ale procesului de alegere a strategiilor de coping în situaţii dificile de viaţă, ele fiind: 1) tipul motivaţiei dominante a comportamentului în situaţii dificile de viaţă, 2) nivelul acestei motivaţii şi 3) calitatea procesului de a produce sensuri pentru actele de comportament presupuse de dificultăţile de viaţă.
Soluţia privind problema schimbării în bine a copingului situaţiilor dificile de viaţă o dă programa de intervenţie psihologică, elaborată special de autor şi probată în cadrul unui experiment formativ. Scopul programei îl constituie modificarea procesului de conferire a sensurilor pentru comportamentele de coping în situaţii dificile de viaţă şi, în consecinţă, a procesului de alegere şi adoptare a comportamentelor eficiente în aceste situaţii.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: