|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU .: 658.012.4:338.48(498):061.1EU(043) 338.48(498):658.012.4:061.1EU(043)
|
Aderarea României la UE implică mutaţii esenţiale atât în managementul întreprinderilor turistice cât şi la nivelul instituţiilor implicate în acest sector economic. Esenţa acestor transformări constă în eficientizarea activităţii, fiind necesar un nou model de organizare, conducere şi control, bazat pe principii şi mecanisme manageriale moderne, adaptate noilor realităţi economice şi în concordanţă cu standardele UE.
Integrarea turismului românesc în UE presupune eficientizarea activităţii economice în deplină concordanţă cu mediul natural şi social. Turismul are şansa de a se dezvolta liber fără a fi constrâns de limite impuse de factorii de decizie unionali ca în cazul agriculturii sau industriei. Singura restricţie va fi determinată de competitivitatea destinaţiei ROMÂNIA pe piaţa internaţională. Competitivitatea scăzută a turismului românesc în comparaţie cu cel al statelor membre UE, chiar şi al celor nou intrate, poate fi îmbunătăţită prin adoptarea unei strategii care să stabilescă foarte clar care sunt priorităţile către care se vor îndrepta în perioada 2007-2013 resursele financiare alocate de UE sau de la bugetul statului.
În scopul realizării obiectivelor propuse, în lucrare a fost analizată pentru comparaţie starea actuală a turismului românesc şi a celui din statele membre ale Uniunii Europene rezultând o serie de similitudini dar şi diferenţe importante.
În baza investigaţiilor efectuate a fost stabilită ca prioritară dezvoltarea turismului în zona montană, considerându-se că resursele şi infrastructura acesteia poate contribui la impunerea României ca o importantă destinaţie turistică pe piaţa europeană. Totodată a fost examinat şi rolul statului în promovarea turismului românesc şi în stabilirea unei strategii de marcă.
Principalul instrument utilizat în investigaţie a fost cercetarea statistică.
Rezultatul cercetărilor au un aspect conceptual, metodologic, şi operaţional şi pot avea aplicabilitate în dezvoltarea noii strategii de dezvoltare a turismului românesc.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: