|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 septembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 658.012.4:331.108.4:316.477(043)
|
Lucrarea este dedicată studierii aspectelor teoretice şi aplicative ale carierei manageriale ca proces ce poate fi planificat, dezvoltat şi gestionat de pe poziţiile individului. Cercetările finalizează cu un şir de recomandări orientate spre perfecţionarea managementului întreprinderii şi planificarea carierei manageriale.
Teza abordează conceptul de carieră profesională şi defineşte în particular noţiunea de carieră managerială. În contextul stilurilor de conducere şi a rolurilor manageriale, sunt analizate tipurile de carieră managerială şi sunt caracterizate etapele carierei cadrelor de conducere.
Conform sarcinilor stabilite, sunt analizaţi factorii tehnologici, funcţionali şi socio-culturali cu impact asupra carierei manageriale. Prezintă interes analiza problemelor potenţiale ale familiilor cu cariere durabile şi factorii regresului în carieră. În lucrare sunt concretizate situaţiile conflictuale, tipurile principale de conflict şi cauzele apariţiei conflictului în cariera managerială, de rînd cu metodele utilizate de top management la soluţionarea lor.
Astfel, procesul de planificare a carierei organizaţionale şi individuale a managerului este constituit din cinci etape: evaluarea, analiza posibilităţilor, alegerea obiectivelor carierei, realizarea planurilor, evaluarea rezultatelor şi corectarea planurilor.
Un factor important în dezvoltarea carierei este rotaţia cadrelor de conducere şi serviciile de consultanţă internă şi externă, orientată spre managerii tineri.
Conţinutul lucrării este completat prin elaborarea şi realizarea unui chestionar la nivel de întreprindere, prin care a fost evaluată cariera managerială, prin prisma conţinutului, obiectivelor, limitelor şi barierelor în carieră, rolul familiei, criteriile de evaluare a carierei, etc.
Concluziile şi recomandările poartă un caracter conceptual, metodologic, aplicativ şi pot fi utile în planificarea carierei de către indivizi în parte şi în perfecţionarea managementului întreprinderii, fiind aplicabile şi în procesul de instruire universitar la ciclul I (licenţă), ciclul II (masterat) şi ciclul III (doctorat), la specializările economice şi juridice.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: