|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iulie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 septembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 338.48:339.922(498)=135.1
|
Turismul reprezintă în domeniul de recreare şi cunoaştere pentru persoane, iar pentru economia ţărilor – un mijloc de activizare al proceselor economice şi o susrsă eficientă de venituri. Teza este consacrată analizei tendinţelor în dezvoltarea turismului; sunt formulate problemele generale, comune pentru cele mai diverse activităţi turistice. Autorul propune o tratare sistemică a ramurii turismului prin elaborarea modelor matematice ale proceselor turistice (aspectul economic). Aportul turismului în dezvoltarea economiilor naţionale este enorm. Turismul prin specificul său contribuie la soluţionarea problemelor economice, inclusiv adiacente turismului. În teză se propune o metodologie de determinare a efectelor indirecte, consecinţe ale activităţilor turistice. În lucrare sunt examinate şi analizate problemele activităţilor turistice în România. Sunt aduse argumente pentru a determina soluţiile specifice României şi preluate de prin alte ţări, este analizată dinamica activităţilor turistice, desfăşurarea activităţilor turistice în România din ultimii ani; sunt enumerate zonele turistice din România, premisele pentru dezvoltarea acestora, este elaborată o tratare matematică a exigenţilor la nivelul mondial faţă de firmele turistice din România, este argumentat propusă necesitatea creării unei structuri numită „Auditul Calităţii Serviciilor Turistice”, mecanisme de asigurare a unei dezvoltări durabile a turismului în România; este analizată evoluţia activităţilor turistice inclusiv o tratare conceptuală a dezvoltării durabile a turismului în România; sunt propuse modalităţi de funcţionare a turismului din România în contextul turismului european; se face o trecere în revistă a metodelor de soluţionare a problemelor de organizare a activităţilor turistice, inclusiv evoluţia acestor metode, posibilităţile de folosire a metodelor elaborate pentru soluţionarea problemelor turismului din România, parte integrantă a turismului european. În teză este propusă o tratare nouă, în mod analitic este determinat impactul turismului asupra dezvoltării economice a ţării. Pentru a argumenta necesitatea susţinerii de către autorităţi a activităţilor turistice din România, în teză este propusă o metodică de determinare a consecinţelor intervenţiei statului în dezvoltarea turismului. În teză sunt analizate un şir de probleme din activităţile turistice, sunt propuse metode şi mecanisme economice de soluţionare a lor.
Teza are un pronunţat aspect conceptual, metodologic, imperativ, conţine argumente în favoarea dezvoltării turismului; are o importanţă deosebită pentru practicieni, pentru firmele turistice pentru dezvoltarea în continuare a imaginii pozitive a României; conţine un şir de concluzii şi propuneri în vederea dezvoltării turismului din România în contextul turismului european.