|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 august 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() |
În lucrarea dată este realizată cercetarea teoretico-analitică a influenţei procesului de globalizare asupra securităţii naţionale a Republicii Moldova, abordată prin prisma a două grupuri de factori - interni şi externi, al căror echilibru dinamic formează conţinutul esenţial al oricărei politici de securitate. În acest context, a fost evidenţiat faptul că asigurarea securităţii naţionale se află în strânsă legătură cu sistemul social-politic al fiecărui stat luat aparte şi cu evoluţiile economice, de exemplu, tranziţia pentru Republica Moldova şi alte ţări ex-socialiste în condiţiile procesului de globalizare.
În primul capitol este efectuată o sinteză a principalelor definiţii, concepte, teorii şi dimensiuni ale securităţii naţionale şi a procesului de globalizare, constituind baza teoretico-metodologică a lucrării. În consecinţă, autorul a ajuns la concluzia că printre factorii care au cauzat transformări substanţiale în analiza şi practica securităţii naţionale putem evidenţia: declinul suveranităţii naţionale, creşterea fără precedent a densităţii de interacţiune la nivel transnaţional şi explozia conflictuală a scenei internaţionale, unde globalizarea amplifică problemele legate de securitate, care necesită mecanisme regionale şi chiar globale de cooperare şi coordonare.
În cadrul capitolului doi este realizată analiza principalilor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale care se manifestă pe plan intern şi extern. Pe plan intern securitatea Republicii Moldova este determinată de aşa factori ca dezvoltarea social-economică şi procesele politice. Contextul extern pentru Republica Moldova reprezintă o forţă ce condiţionează politicile de securitate. Iar implicaţiile procesului de globalizare asupra securităţii naţionale a Republicii Moldova sunt apreciate din perspectiva unui „stat mic”.
În ultimul capitol, reieşind din riscurile şi ameninţările actuale la adresa securităţii naţionale a Republicii Moldova în condiţiile procesului de globalizare, este evidenţiată necesitatea de a analiza în complex soluţiile şi măsurile de securitate care permit acţionarea simultană atât pe plan intern, cât şi extern: consolidarea cadrului politico-juridic al sistemului de securitate, consolidarea social-economică a ţării şi determinarea sa la nivel regional.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: