|
StatutTeza a fost susţinută pe 4 septembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() |
Prezenta lucrare este dedicată evaluării impactului intervenţiilor de modificare a comportamentului asupra unor indici de calitate a vieţii pacientului cu diabet zaharat tip 2 şi a dereglărilor metabolice.
Sunt prezentate rezultatele unor indici biochimici a pacienţilor cu diabet zaharat până la instruirea în şcoala diabeticului şi după un an de aflare sub supraveghere.
S-a demonstrat că optimizarea stilului de viaţă a reprezentat metoda de bază în tratamentul diabetului zaharat. Evaluarea persoanei cu diabet zaharat a devenit completă doar prin analiza aspectelor speciale. Acestea sunt profilul educaţional şi psihologic, aspectul profesional şi inserţia familială, importanţa lor în calitatea vieţii şi sănătăţii. Rezultatele investigaţiilor au demonstrat că pacienţii instruiţi în şcoala diabeticului şi fiind sub supraveghere au o calitate a vieţii mai bună decât pacienţii neinstruiţi.
Administrarea preparatului Lopril în doza 10 mg/zi a dus la micşorarea valorilor tensionale sistolice şi diastolice, a avut un efect pozitiv asupra funcţiei renale, ce se manifestă prin tendinţa de micşorare a concentraţiei creatininei serice şi reducere marcată a microalbuminuriei la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat tip 2 asociat, a redus gradul de hipertrofie ventriculară stângă.
Programul educaţional de autocontrol a diabetului zaharat constituie parte importantă şi integrantă în tratamentul maladiei. Educarea pacientului prezintă un rol important în compensarea diabetului zaharat.
Instruirea şi autoinstruirea profesioniştilor medicali de rând cu instruirea pacientului contribuie la ameliorarea calităţii vieţii pacientului cu diabet zaharat prin sporirea calităţii autocontrolului, menţinerea nivelului optimal de glicemie şi nivelului lipidic, prevenirea timpurie a complicaţiilor bolii.