|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 septembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() |
Dezvoltarea sistemului modern al REI derulează sub incidenţa proceselor acceleratorii ale globalizării economice. Forţa motrice ale acestui proces devin Corporaţiile Transnaţionale (CTN), care reprezintă o componentă forte a businessului corporativ, activează preponderent la scară mondială, consolidând relaţiile economice internaţionale. Una din direcţiile de expansiune a CTN, ce determină dezvoltarea industrială internaţională, este activitatea lor investiţională. Migraţia capitalului transnaţional sub forma investiţiilor străine directe (ISD), devine una din cele mai importante surse de creştere a economiei mondiale şi stimulent pentru lărgirea REI.
În relaţiile de piaţă creşte competitivitatea economiei în ansamblu şi prin aceasta este posibilă influenţa activităţii economice CTN asupra pieţii internaţionale. Pentru ţările în tranziţie, care sunt cele mai sensibile la influenţa factorilor externi, integrarea în economia mondială devine o cale fără alternativă, indiferent de orientarea lor geografică sau politică. România, care şi-a concentrat eforturile la compartimentul preluării practicilor economice europene, este nevoită actualmente să-şi reevalueze orientările strategice în contextul integrării europene.
În lucrare au fost cercetate tendinţele dezvoltхкшш economiei mondiale contemporane în concordanţă cu noile abordări teoretice şi metodologice ale integrării economice a României în Uniunea Europeană; au fost conturate aspectele metodologice de cercetare ale activităţii investiţionale CTN; au fost determinate instrumentele de transnaţionalizare ale СTN- indicatorul de evaluare a gradului de internaţionalizare a pieţelor; au fost determinate poziţiile Europei Occidentale în circulaţia investiţională mondială; a fost efectuată diagnostica structurii naţionale şi ramurale a fluxurilor ISD în cadrul UE; au fost determinate direcţiile strategice ale activităţii investiţionale CTN în ţările europene, UE, CEFTA, EAST, SUA, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, noile state care au aderat la UE.
Autorul a utilizat instrumentul managerial - modelul matematic pentru determinarea raportului optimal al finanţării proprii şi din împrumut (ISD) a activităţii CTN întru asigurarea rezultatelor financiare dorite.
A fost prezentată experienţa activităţii UE în domeniul atragerii ISD în România şi modul de gestiune şi alocare optimală a acestora. A fost determinat specificul interacţiunii proceselor integraţioniste economice regionale şi corporative internaţionale ale CTN. În baza cercetărilor efectuate autorul a dovedit interdependenţa integrării interregionale şi migraţia capitalului transnaţional în UE prin intermediul CTN, consecinţele pozitive ale acestui fenomen pentru economia României la etapa integrării.