|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 619: 619.98.-092
|
În aspect comparativ a fost studiată structura anatomică şi histologică a tractusului digestiv la 12 struţi africani, 9 găini şi 6 curcani. La struţ se conţine un număr redus de glande salivare – 6 perechi, iar la găini – 10 perechi. Toate glandele sânt mucoase de tip multilobular. Limba la struţ are forma de semisferă, este moale, scurtă şi ocupă treimea posterioară a cavităţii bucale. Nu posedă papile cornoase şi gustative. Limba posterior este scindată şi formează o pungă profundă. Esofagul (lungimea – până la 1,2 m ) este îngust, posedă o mare extensibilitate de (4-5 ori), este mobil, iar în treimea medie cervicală formează o ansă. Guşa lipseşte. Glandele esofagiene sânt plasate preponderent la începutul organului. Stomacul glandular (proventriculul) este sacciform, lung (până la 55cm), din stânga pe un perimetru larg înconjoară stomacul muscular. În comparaţie cu stomacul de găină, aici mucoasa are două zone: glandulară (zona glandelor stomacale profunde) şi neglandulară (zona glandelor superficiale). Prima zonă are aspectul unei benzi largi, iar după suprafaţă este de 2-2,5 ori mai redusă decât a doua zonă. La struţii maturi zona glandulară conţine circa 700 de orificii de ducturi excretoare ale glandelor stomacale profunde (la găini – până la 56 orificii).
Stomacul muscular este relativ mare, dar posedă nişte muşhi laterali puternici – până la 6,5 cm. Sfincterul piloric în afară de cuta sub formă de coasă este reprezentată de un pilier muscular, care se aseamănă cu litera V şi conţine patru - cinci plici spiralate. Intestinul gros la struţ este mai lung decât intestinul subţire de 2-5,5 ori din cauza apariţiei colonului.
Particularităţile histologice în structura tractusului digestiv la păsările studiate
sânt mai puţin semnificative decât cele anatomice.