|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 septembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 657.633 (478) (043)
|
În lucrare sunt examinate aspectele problematice ale exercitării procedeelor de obţinere a dovezilor de audit în conformitate cu prevederile actelor normative şi practica auditului.
Au fost generalizate definiţiile cu privire la următoarele două noţiuni: dovezi de audit şi procedeele de obţinere a dovezilor de audit. În procesul investigaţiilor s-a demonstrat că la constatarea dovezilor de audit este necesar de a ţine cont de următoarele condiţii principale: natura sursei informaţionale şi conformitatea informaţiei. Totodată, s-a ajuns la concluzia că procedeele de obţinere a dovezilor de audit prezintă totalitatea metodelor aplicate la obţinerea unor dovezi de audit suficiente şi adecvate pentru formularea unei opinii obiective de audit.
În mod special sunt abordate problemele testării controlului intern la colectarea dovezilor de audit, precum şi cele ale procedeelor de testare selectivă în condiţiile mediului sistemelor informaţionale computerizate. În lucrare sunt prezentate unele recomandări de perfecţionare a procedeelor de obţinere a dovezilor de audit în conformitate cu cerinţele actelor normative, sunt elaborate proiectele formularelor documentelor pentru testarea controlului intern în fiecare etapă de exercitare a auditului în vederea obţinerii confirmărilor cu privire la caracterul rezonabil al structurii şi eficienţei funcţionării sistemelor contabil şi de control intern.
O atenţie deosebită s-a acordat testelor ce ţin de esenţă, ca fiind relevante la depistarea nemijlocită a denaturărilor şi obţinerea dovezilor de audit pe fiecare aspect calitativ al rapoartelor financiare. Se propun procedee pentru identificarea denaturărilor semnificative în rapoartele financiare prin intermediul verificării detaliate a tranzacţiilor şi soldurilor conturilor pe fiecare ciclu, ca model fiind prezentat auditul ciclului vînzărilor.
Rezultatele investigaţiilor pot fi utilizate de către organizaţiile de audit şi întreprinderile care dispun de audit intern la perfecţionarea procedeelor de obţinere a dovezilor de audit în conformitate cu cerinţele normelor actuale şi practica general-acceptată.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: