|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 631.153.5 (478)
|
Scopul şi sarcinile tezei sunt condiţionate de necesitatea cercetării şi dezvoltării aspectelor teoretice, metodologice şi practice privind argumentarea economică a planurilor de afaceri ţinînd cont de particularităţile desfăşurării activităţii unităţilor agricole.
O atenţie deosebită în teză s-a acordat analizei planificării şi argumentării economice a afacerilor în sectorul agrar. Fiind cercetate un şir de lucrări fundamentale, autorul consideră necesar aplicarea metodelor de previziune statistică moderne în procesul de argumentare a prognozelor recoltei medii la hectar, veniturilor din vînzări care se caracterizează prin fluctuaţii sezoniere.
Pentru argumentarea previziunilor indicatorilor planurilor de afaceri este necesar de luat în considerare factorii de risc ai afacerii. În legătură cu aceasta, autorul argumentează necesitatea abordării complexe a conceptului de „risc al planului de afaceri”. În opinia autorului, o metodă optimală de argumentare a profitabilităţii planului de afaceri este analiza sensitivităţii profitului brut în funcţie de modificarea factorilor de risc cu aplicarea tehnicilor analizei marginale.
A fost determinat gradul de influenţă a diferitor factori asupra deciziei de formare a preţurilor la produsele agricole prin sondarea opiniei experţilor şi prelucrarea rezultatelor sondajului cu ajutorul corelaţiei rangurilor. În scopul fundamentării deciziei privind selectarea soiului optimal de viţă de vie, reieşind din coraportul „profit – consumuri”, autorul propune o metodă de soluţionare a problemei prin utilizarea metodei arborilor de pertinenţă.
În legătură cu faptul că elaborarea planurilor de afaceri este o condiţie obligatorie pentru evitarea situaţiilor de criză, autorul a elaborat un model de diagnosticare şi previziune a riscului de faliment al afacerilor în sectorul agrar. Se propune în calitate de model pentru întreprinzători planul de afaceri privind înfiinţarea plantaţiei viticole.
Valoarea aplicativă a tezei este exprimată în concluziile şi recomandările care se referă la perfecţionarea abordărilor metodologice ale argumentării economice a planurilor de afaceri. Rezultatele cercetărilor pot servi ca suport metodologic şi didactiv în procesul de instruire, precum şi ca suport metodologic pentru specialiştii agenţiilor de consultanţă şi pentru managerii unităţilor agricoli în domeniul planificării afacerilor şi adoptarea deciziilor privind investirea capitalului în sectorul agrar.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: