|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 343.37
|
Teza de faţă este consacrată investigării ştiinţifice a problemelor răspunderii penale pentru dobândirea creditului prin înşelăciune şi încălcarea regulilor de creditare. În baza utilizării metodei juridico-comparative, a logicii inductive, precum şi a metodei sistematice, autorul a cercetat infracţiunile legate de creditare ca pe un fenomen al realităţii juridice. Conceptul de credit este abordat prin prisma necesităţilor curente de apărare juridico-penală a economiei naţionale. În temeiul analizei indicatorilor financiari ai tuturor băncilor comerciale din Republica Moldova, autorul explică cauzele săvârşirii numitelor infracţiuni. De asemenea, sunt aduse argumente concludente în favoarea necesităţii menţinerii răspunderii penale pentru faptele legate de creditare.
Au fost folosite numeroase surse normative, precum şi lucrări ştiinţifice ale savanţilor autohtoni şi din străinătate. În urma cercetărilor efectuate, autorul a elucidat esenţa juridică a infracţiunilor legate de creditare, a descoperit natura elementelor constitutive ale acestor fapte infracţionale. Aceasta i-a permis să formuleze sugestii şi concluzii necesare evoluţiei discuţiei ştiinţifice.
Prin recomandările sale privitoare la perfecţionarea legislaţiei Republicii Moldova autorul a
contribuit la dezvoltarea ştiinţei dreptului penal naţional. Atenţia a fost focalizată asupra interpretării
corecte a normelor privind răspunderea penală pentru infracţiunile legate de creditare, în scopul
creării unor condiţii favorabile de aplicare eficientă a acestor norme. De asemenea, rezultatele
obţinute pot fi utilizate în procesul de creaţie legislativă, în procesul educaţional şi în activitatea
ştiinţifică de perspectivă.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: