|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 noiembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 37. 015. 3 (043.3)
|
Investigaţia realizată abordează una dintre cele mai actuale probleme ale societăţii contemporane – formarea cetăţeanului activ.
În lucrare s-au concretizat conceptele de cetăţean, cetăţenie, conduită şi conştiinţă civică, s-a demonstrat rolul formării conştiinţei şi conduitei civice în formarea cetăţeanului activ, s-a efectuat analiza formării conduitei civice din perspectivă pedagogică, s-au analizat aspectele psihopedagogice ale conştiinţei şi conduitei civice la adolescenţi, s-a elaborat şi s-a validat dimensiunea praxiologică a educaţiei pentru cetăţenie, s-au fundamentat principiile de eficientizare a educaţiei pentru cetăţenie, s-a concretizat locul şi rolul educaţiei pentru cetăţenie în şcoală, s-a elaborat, experimentat şi validat Modelul tehnologic de formare a conduitei civice la adolescenţi în condiţiile democratizării societăţii. În cadrul investigaţiei s-a efectuat: analiza valorilor fundamentale ale democraţiei, a practicilor democratice, a drepturilor omului, variabilelor sociale şi pedagogice în educaţia pentru cetăţenia democratică. S-a elaborat: Modelul operaţional de formare a conduitei civice în contextul noilor educaţii, un set de strategii şi modalităţi de integrare a educaţiei pentru cetăţenie în conţinutul disciplinelor şcolare, Schema interconexiunii influenţelor şi acţiunilor în educaţia pentru cetăţenia democratică în îmbinare cu precizarea metodelor educative de formare a conduitei civice, grila personalităţii cetăţeanului integru care cuprinde calităţile morale şi civice ale acestuia. S-a elaborat şi s-a implementat un program de formare a profesorilor şi elevilor în domeniul implicării adolescenţilor în soluţionarea problemelor comunităţii. Rezultatele investigaţiei au fost demonstrate teoretic şi experimental şi sînt reflectate în publicaţiile autorului, şcoala a obţinut un model în implicarea adolescenţilor în soluţionarea unor probleme ale comunităţii care contribuie la formarea cetăţeanului activ, iar adolescenţii şi-au format o trăsătură valoroasă – activismul civic, au învăţat cea mai frumoasă şi mai necesară lecţie a democraţiei – implicarea.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: