|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 noiembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 614 :005 (043.3)
|
Marketingul a devenit deja o disciplină bine delimitată în domeniul economic şi în ştiinţa despre management. Această noţiune cuprinde o arie conotativă mult mai vastă decît doar “publicitatea”, “promovarea” produsului şi a serviciului. În conceptul modern de marketing sunt incluşi aşa numiţii “cei 4P” – Produs, Preţ, Plasare, Promovare – aspecte ce fac marketingul parte a strategiei de business ce influenţează întreaga structura a organizaţiei.
Urmărind evoluţia cu succes a marketingului în domeniul economic, ştiinţele sociale au început să adopte tehnici şi atitudini de marketing complete, în unele cazuri, chiar şi în sfera lor de activitate. Oricum, ele şi-au schimbat scopul sau obiectivele fundamentale ale procesului de marketing în sine. Acolo unde business marketingul îşi propune a maximiza profitul şi de a-şi plasa compania într-o poziţie favorabilă pe piaţă, marketingul social se focusează pe realizarea maxim posibilă a obiectivelor şi a sarcinilor sociale întru bunăstarea comunităţii.
Marketingul în sistemul sănătăţii, ca formă particulară a marketingului general, se află în acţiune de cîteva decenii deja. Experienţa internaţională demonstrează că atât instituţiile orientate către profit cît şi organizaţiile medicale orientate non profit pot beneficia enorm aplicînd într-o manieră ştiinţifică principii ale marketingului medical în activităţile şi practicile zilnice şi (ce este mai important) în procesul de planificare strategica.
În ceea ce priveşte aplicarea conceptul celor “4P” în marketingul sistemului medical, acesta ia forma conceptului STAP – Serviciu, Tarif, Acces şi Promovare - ceea ce se potriveşte mai bine tipului de servicii oferit de organizaţiile medicale.
Teza dispune de o laborioasă revistă a literaturii şi a celor mai eficiente practici internaţionale în vederea marketingului asistenţei medicale, urmată de identificarea necesităţilor de marketing în instituţiile medicale din Republica Moldova. Centrul de Chirurgie a Inimii a fost selectat în calitate de instituţie pentru implementarea strategiei datorită creşterii riscului maladiilor cardiovasculare în rîndul cetăţenilor Republicii Moldova. O strategie de marketing completă a fost schiţată prin utilizarea tehnicilor de analiză contemporane ca Modelul lui Michael Porter (pentru evaluarea mediului competitiv), analiza SWOT. Au fost făcute comparaţii internaţionale utilizând ultimele versiuni ale OMS Regiunea EURO “Health For All Database”.
Urmărind procesul de schiţare şi aprobare a Strategiei de Marketing în cadrul Centrului de Chirurgie a Inimii, au fost elaborate cîteva instrumente de marketing: campania “Modul de viaţă sănătos”(1), a fost elaborată o analiză şi prezentate tendinţele şi indicatorii de performanţă ale Centrului (2) şi un studiu a nivelului de satisfacţie a pacienţilor externaţi din această instituţie (3).
Concluzia finală este că strategia de marketing va furniza Centrului de Chirurgie a Inimii un punct de vedere diferit în atitudinea acestuia faţă de îmbunătăţirea şi creşterea calităţii, accesul la servicii, planificarea strategică şi dezvoltarea cît şi altor aspecte ce ţin de marketing în activitatea zilnică.