|
StatutTeza a fost susţinută pe 1 februarie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 657.47(478)(043)
|
Teza este dedicată examinării unui cerc vast de probleme teoretice, metodologice şi aplicative ale contabilităţii veniturilor şi cheltuielilor întreprinderilor din diferite sectoare şi ramuri ale economiei naţionale a Republicii Moldova.
În teză sînt analizate şi aprofundate noţiunile de venituri şi cheltuieli, fiind recomandate criterii noi de clasificare a acestora, în funcţie de scopurile utilizării informaţiilor. Sînt examinate problemele recunoaşterii şi evaluării elementelor de venituri şi cheltuieli cu specificarea modului de aplicare a conceptelor şi principiilor contabile fundamentale în diferite situaţii concrete. De asemenea, sînt abordate aspectele metodologice generale ale contabilităţii veniturilor şi cheltuielilor şi formulate recomandările privind elaborarea şi prezentarea politicii de contabilitate, aplicarea documentelor primare, registrelor de evidenţă şi a conturilor contabile, generalizarea în rapoartele financiare a informaţiilor aferente veniturilor şi cheltuielilor.
În lucrare este tratată problematica contabilităţii veniturilor şi cheltuielilor din vînzarea bunurilor, prestarea serviciilor, utilizarea activelor de către terţi, decontarea creanţelor compromise şi a datoriilor cu termen de prescripţie expirat, reflectarea rezultatelor inventarierii, înregistrarea diferenţelor de curs valutar şi de sumă, producerea evenimentelor extraordinare, calcularea impozitului pe profit şi din alte fapte economice. Sînt fundamentate, de asemenea, căile de perfecţionare a contabilităţii veniturilor şi cheltuielilor sus-menţionate în scopul asigurării unui grad înalt de relevanţă, credibilitate şi comparabilitate a informaţiilor financiare.
Pentru prima dată în lucrare sînt identificate particularităţile contabilităţii veniturilor şi cheltuielilor întreprinderilor micului business şi stabilite direcţiile de modernizare a acesteia în funcţie de sistemul contabil aplicat. Este elaborată, de asemenea, metodologia de contabilizare a veniturilor şi cheltuielilor aferente contractelor de leasing, exploatării anvelopelor şi deservirii tehnice a mijloacelor de transport, rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste în concordanţă cu cerinţele internaţionale şi nivelul actual de dezvoltare economică a întreprinderilor din Republica Moldova.
Abordările teoretice şi recomandările practice din teză au fost utilizate la
elaborarea Legii contabilităţii (în redacţie nouă), a 5 standarde naţionale de
contabilitate şi a 3 comentarii privind aplicarea acestora, a Planului de conturi contabile şi a altor acte normative care sînt implementate în practica contabilă a întreprinderilor autohtone.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: