|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 martie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 17 aprilie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 159.922 (043.2)
|
Cercetarea se focusează pe una dintre cele mai complexe şi actuale probleme din psihologia contemporană – diferenţele de gen în stările depresive la vîrsta adolescentină. În cadrul cercetării a fost dezvoltată viziunea privind problema diferenţelor de gen în stările depresive, luîndu-se în consideraţie specificul acestei probleme la adolescenţii din Republica Moldova.
Obiectivele lucrării s-au axat pe cercetarea complexităţii problemei diferenţelor de gen în stările depresive la adolescenţi, aceasta fiind abordată prin prisma altor probleme adiacente, cum ar fi diferenţele de gen în exteriorizarea stărilor depresive, influenţa stereotipurilor de gen atît asupra etiologiei diferenţelor de gen în stările depresive, cît şi asupra exteriorizării simptomelor depresive, rolul interiorizării/gestionării destereotipizate a caracteristicilor de gen în funcţionarea nondepresivă a adolescenţilor.
Cercetarea a scos în evidenţă specificul diferenţelor de gen în stările depresive la adolescenţi, şi anume, incidenţa mărită a subiecţilor de sex feminin în cazul stărilor depresive şi tendinţele alexitimice mai pronunţate la subiecţii de sex masculin, capacitatea redusă a subiecţilor de sex masculin de a-şi conştientiza şi verbaliza trăirile afective şi reticenţa lor faţă de solicitarea ajutorului psihologic. Aceste rezultate demonstrează importanţa luării în consideraţie a tuturor aspectelor psihosociale ce definesc problema diferenţelor de gen în stările depresive.
În lucrare, de asemenea, au fost identificaţi factorii psihosociali ce determină vulnerabilitatea feminină în cazul depresiei adolescentine şi a fost evidenţiat rolul dezvoltării destereotipizate a caractetisticilor de gen în funcţionarea nondepresivă a adolescenţilor.
A fost elaborat şi implementat un program de psihocorecţie pentru adolescenţii depresivi, program care include activităţi ce vizează atît stările depresive, cît şi stările comorbide şi problemele psihologice adiacente stărilor depresive: stările anxioase, reacţiile psihosomatice, absenţa comportamentului asertiv. Programul de psihocorecţie a fost focusat şi asupra problematicii de gen în contextul depresiei adolescentine: exteriorizarea stărilor depresive, influenţa stereotipurilor de gen, rolul interiorizării destereotipizate a caracteristicilor de gen.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: