|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 aprilie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 355.03(043.2)P71
|
Problema rolului instituţiei Armatei în asigurarea securităţii naţionale este una fundamentală atât pentru ştiinţa politică contemporană, cât şi pentru realităţile social-politice interne şi internaţionale, de ultimă oră. Armata Naţională a Republicii Moldova este una dintre instituţiile pilon ale sistemului de securitate naţională. Din care cauză, reforma armată, ce are drept scop perfecţionarea Atmatei Naţionale, va consolida şi optimiza, implicit, şi sistemul de securitate naţională.
Primul capitol al tezei cuprinde fundamentarea teoretico-metodologică a unor astfel de realităţi ca „securitatea naţională”, „Armata Naţională”, „reforma armată”. Se are în vedere studiul şi analiza noţiunilor, concepţiilor, metodologiei, teoriilor privind modalităţile, problemele şi perspectivele corelaţiei „reforma Armatei Naţionale – securitatea naţională”. Aceste două fenomene definitorii pentru studiul de faţă vor fi analizate atât în mod separat, cât şi în special, în relaţii de interdependenţă.
Capitolul al II-lea conţine studii, analize şi descrieri a rolului jucat de instituţia armatei în constituirea şi consolidarea sistemului de securitate a Republicii Moldova. De asemenea, este subliniat rolul Armatei Naţionale în procesul de fundamentare a independenţii şi suveranităţii statului moldovenesc. Sunt analizate ameninţările şi riscurile la adresa securităţii moldoveneşti, precum şi modalităţile de contracarare a acestora oferite de Armata Naţională. În paralel, este cercetat necesitatea şi impactul unei reforme armate asupra sistemului de securitate a Republicii Moldova.
În cel de al treilea compartiment al lucrării se analizează în mod expres cazul reformei armate în Republica Moldova. Sunt abordate aşa chestiuni ca: esenţa reformei, impactl asupra optimizării sistemului de securitate, direcţiile prioritare de reformare, rolul cooperării internaţionale în realizarea reformei armate, efectele reformei şi caracterul acestora.
Una din concluziile principale a acestei cercetări este că reforma armată este o necesitate firească pentru un sistem de securitate avansat. În acelaşi timp trebuie de amortizat pe cât posibil toate consecinţele negative ale reformei armate asupra militarilor. Factorul uman trebuie să se afle printre priorităţile reformei.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: