|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 mai 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 37.016:811.135.1 (043.3)
|
Investigaţia răspunde unor necesităţi pedagogice moderne din domeniul dezvoltării competenţelor de comunicare/competenţelor de comunicare literară a elevilor alofoni în limba română din perspectiva receptării, comentării, analizei textului literar românesc.
În cercetare sunt incluse premisele epistemologice ale dezvoltării competenţelor de comunicare literară, este stabilit cadrul de referinţă şi de motivare a studierii limbii române de către elevii alofoni din clasele gimnaziale.
Este prezentat şi argumentat un algoritm de lucru cu textul literar şi metoda de lucru cu lexicul Harta cognitivă, care conduc spre dezvoltarea competenţelor de comunicare ale elevilor alofoni la lecţiile de limba şi literatura română.
Experimentul a demonstrat şi a confirmat creşterea vizibilă a nivelului de dezvoltare a competenţelor de comunicare literară a elevilor alofoni.
S-a demonstrat că algoritmul de lucru cu textul literar românesc şi metoda de lucru cu lexicul Harta cognitivă au favorizat dezvoltarea competenţelor de comunicare/competenţelor de comunicare literară de care au nevoie elevii alofoni pentru a se integra în societate şi în mediul cultural al ţării.
Demersul teoretic şi cel practic este abordat din mai multe unghiuri şi se bazează pe pincipiile comunicative promovate de Cadrul European Comun de Referinţă pentru limbi, de conceptul modern de educaţie lingvistică şi de teoria educ aţiei literar-artistice.
Cercetarea nu epuizează problema dezvoltării competenţelor de comunicare/competenţelor de comunicare literară prin prisma textului literar, ea sugerând noi probleme de cercetare şi perspective de abordare.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: