|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 mai 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() |
Lucrarea de faţă este dedicată problemei perfecţionării educaţiei fizice şcolare prin practicarea independentă a exerciţiului fizic în afara orelor de educaţie fizică din cadrul programului şcolar obligatoriu.
Conform rezultatelor analizei literaturii de specialitate, a opiniei specialiştilor din domeniu, s-a demonstrat că două ore de educaţie fizică pe săptămână pentru clasele V – VII şi o oră de educaţie fizică săptămânal pentru clasa a VIII-a sunt insuficiente pentru asigurarea unui nivel necesar de dezvoltare a capacităţilor motrice la elevii din treapta gimnazială, atât la băieţi cât şi la fete. Acest lucru a fost evidenţiat şi în urma desfăşurării unui experiment constatativ, unde nivelul pregătirii fizice al elevilor treptei gimnaziale a fost cu mult sub baremurile specifice vârstei din cadrul sistemului naţional de evaluare.
În cadrul cercetărilor efectuate s-a propus aplicarea practicării independente a exerciţiilor fizice de către elevii treptei gimnaziale, folosind „caietul sănătăţii” dirijat metodic de către profesorul de educaţie fizică şi susţinut în desfăşurare de către părinţii elevilor.
Aplicând această metodică în practicarea educaţiei fizice şcolare, elevii şi-au îmbunătăţit esenţial nivelul pregătirii fizice şi funcţionale, cât şi calitatea însuşirii deprinderilor şi priceperilor motrice din cadrul curricumului la vârsta respectivă.
Metodica organizării şi desfăşurării lucrului independent la educaţia fizică cu elevii treptei gimnaziale, fiind destul de accesibilă şi eficientă, poate fi de mare folos cadrelor didactice de specialitate la toate nivelurile, precum şi studenţilor instituţiilor de învăţământ superior de profil în cadrul disciplinei „Teoria şi metodica educaţiei fizice”.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: