|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 mai 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 796.332.015
|
Rezultatele cercetării atestă problema optimizării antrenamentului sportiv prin practicarea exerciţiilor stretching în perioada precompetiţională, la fotbaliştii juniori de 16–18 ani.
Analiza literaturii de specialitate şi conform a opiniilor specialiştilor din domeniu, au demonstrat că metodele de aplicare a mijloacelor stretching sunt insuficient cunoscute, iar simpla lor aplicare doar la începutul pregătirii din antrenament, sub formă de întinderi musculare, nu au efectele scontate asupra forţei, mobilităţii şi supleţei musculare şi evitării tensiunilor musculare. Acest lucru a fost evidenţiat în urma desfăşurării unui experiment constatativ în care nivelul pregătirii fizice şi tehnico – tactice a fotbaliştilor juniori de 16–18 ani a fost mult sub baremurile stabilite de comisia tehnică a F.R.F.
În cadrul desfăşurării cercetărilor s-a propus aplicarea unui program de lucru, în special în perioada precompetiţională, când efortul se apropie de cel competiţional, incluzând metoda stretching conform programului elaborat în partea pregătitoare a antrenamentului şi la finele fiecărui antrenament şi joc.
Aplicând această metodică în practica antrenamentelor, în special în perioada precompetiţională, juniorii de 16–18 ani şi-au îmbunătăţit esenţial nivelul de pregătire fizică, fizico – tehnică, cât şi evitarea accidentelor musculare în perioada de pregătire a începutului de campionat.
Metodica organizării şi desfăşurării antrenamentelor, cu aplicarea mijloacelor stretching, în perioada precompetiţională de pregătire a juniorilor de 16–18 ani, poate fi de utilă antrenorilor la toate nivelele şi studenţilor instituţiilor superioare de profil în cadrul disciplinei „Teoria şi metodica antrenamentului sportiv”.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: