Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


versiune pentru tipar

Activitatea seminarelor ştiinţifice de profil


Catre institutiile cu activitate de doctorat
Stimati Conducatori ai institutiilor cu activitatea de doctorat

Plenara C.S.A. in sedinta sa din 26 iunie 2003 a luat decizia orientarii activitatii Comisiei Superioare de Atestare spre standardele Uniunii Europene. Pornind de la acest deziderat, C.S.A. a dat valoare juridica activitatii seminarelor stiintifice de profil (S.S.P.) si a sporit rolul acestora in procesul de pregatire si atestare a cadrelor stiintifice din Republica Moldova.

Seminarul stiintific de profil este o intrunire benevola a oamenilor de stiinta in scopul informarii reciproce si discutarii celor mai actuale probleme si realizari in domeniul profesat. Aceasta forma democratica, civilizata si transparenta de a pune probleme stiintifice si de a cauta solutii la ele are traditii seculare si este acceptata de comunitatea stiintifica. Dupa lucrul seminarelor stiintifice de profil se poate judeca despre activitatea stiintifica a unei institutii de invatamant superior sau de cercetare-dezvoltare. Conform practicii mondiale, seminarele stiintifice de profil se intrunesc, de regula, o data in saptamana, nu insa mai rar de o data in luna, la o zi si o ora bine stabilite si cunoscute de toti cei cointeresati, atat din institutia in care activeaza S.S.P., cat si din institutiile in care se efectueaza investigatii stiintifice in domeniul respectiv.

Din pacate, unele institutii organizatoare de doctorat de la noi, prin actiuni nechibzuite, denatureaza insemnatatea si rolul S.S.P. concepute de Plenara si Prezidiul C.S.A. Astfel, in cadrul unei I.O.D. seminarul a fost convocat in mod special de 3 ori in decurs de o saptamana pentru a examina si recomanda spre sustinere 6 teze de doctorat. Intr-o alta I.O.D. a fost lansata ideea de a stimula participantii la seminar cu recompense banesti, solicitate de la pretendentii la grad stiintific. Bineinteles, Comisia Superioara de Atestare dezaproba asemenea practici.

In legatura cu cele mentionate, C.S.A. se vede nevoita a completa "Regulamentul privind constituirea si activitatea seminarelor stiintifice de profil" cu urmatoarele puncte:

I. 5. Activitatea S.S.P. se desfasoara pe baze obstesti.

II.4. S.S.P. are program de lucru stabilit. Ziua saptamanii si ora inceperii seminarului sunt afisate in I.O.D. si aduse la cunostinta C.S.A. (care le afiseaza pe site-ul sau).

II.5. In cadrul unei sedinte S.S.P. poate examina o teza de doctorat.


Se admite examinarea a doua teze de doctorat doar in cazul in care acestea tin de aceiasi specialitate si au teme adiacente.

Cu aceasta ocazie, cerem de la I.O.D. ca in termen de 15 zile sa puna la dispozitia C.S.A. programele de lucru ale S.S.P. deja instituite.

Cu cea mai inalta consideratie,

Preşedinte al C.N.A.A.

Constantin Gaindric