Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


Modalități de organizare și întrebuințare a Forțelor Pentru Operații Speciale în Războiul Hibrid


Autor: DACIN Octavian
Gradul:doctor în militare
Specialitatea: 20.00.02 - Arta militară
Anul:2022
Conducător ştiinţific: Stancu Marian
doctor în științe militare, profesor universitar, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București, România
Instituţia: Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”

Statut

Teza a fost susţinută pe 30 martie 2022 în CSS şi se află în examinare la CNAA

Autoreferat

Adobe PDF document0.81 Mb / în română
Adobe PDF document0.81 Mb / în engleză

Teza

CZU 355.4(043.3)

Adobe PDF document 3.97 Mb / în română
189 pagini


Cuvinte Cheie

război hibrid, amenințări și vulnerabilități, război iregular, conflicte netradiționale, forțe speciale, forțe pentru operații speciale, Forțele Armate, Armata Națională, forțe neregulate, actori non-statali, teatrul de operații, operații speciale

Adnotare

Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia din 200 titluri, 27 anexe, 117 pagini de text de bază. Rezultatele tezei au fost expuse în 19 articole publicate în culegeri și reviste de specialitate din Republica Moldova și străinătate.

Domeniul de studiu: Științe militare.

Scopul lucrării: constă în analiza confruntărilor militare în care s-au utilizat tactici și tehnici de luptă hibride; necesității dezvoltării, instituirii și întrebuințării SOF dictate de mediul de securitate internațional actual; schimbărilor radicale în ducerea acțiunilor de luptă și folosirii pe scară largă a actorilor non-statali în TO. Acest scop este îndreptat spre identificarea unor metode noi pentru îmbunătățirea instruirii SF din cadrul Armatei Naționale atât sub aspect teoretic, dar mai ales al celui practic, pentru a fi în măsură să desfășoare cu succes întregul spectru de operații militare atât în cadrul sistemului național, cât și în cadrul unor coaliții de forțe.

Noutatea științifică și originalitatea rezultatelor obținute: constituie cercetarea analiticocomparativă privind noțiunile de război de generație nouă, care generează noi forme și metode de acțiuni, cu întrebuințarea pe scară largă a unei structuri noi de forțe și anume Forțe pentru Operații Speciale (SOF) în contextul transformărilor paradigmatice ale sistemului internațional și a mediului de securitate internațional contemporan, care continuă să producă efecte nemijlocit asupra statelor și politicilor de securitate și apărare a acestora.

Demersul nostru științific are ca finalitate identificarea următoarelor: o structură SOF corespunzătoare cerințelor Republicii Moldova, o doctrină de întrebuințare a structurilor SOF a Armatei Naționale și o programă pentru selectarea, instruirea și monitorizarea structurilor SOF din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Noutatea științifică și valoarea tezei sunt determinate de scopul şi obiectivele ei, de rezultatele, concluziile și recomandările înaintate.

Problema științifică importantă soluționată: o constituie determinarea modalităților de organizare și perspectivelor de funcționalitate a forțelor special ale Armatei Naționale a Republicii Moldova prin prisma performanței și incertitudinilor SOF din armatele modern în mediul contemporan al securității internaționale care pot servi drept considerente strategice pentru asigurarea politicii naționale de securitate și apărare a Republicii Moldova.

Semnificația teoretică: derivă din contribuția autorului la dezvoltarea studiilor ce privesc conflictele de generație nouă, amenințările și vulnerabilitățile ce pot genera astfel de conflicte și aprofundarea studiului referitor la structurile SOF, atât la nivel național, cât și multinațional.

Valoarea aplicativă a lucrării: Sub aspect aplicativ, investigația s-a finalizat cu elaborarea unui model de structură a Forțelor pentru Operații Speciale în cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova, un model de doctrină pentru întrebuințarea acestora și elaborarea unei programe pentru selectarea, instruirea și monitorizarea luptătorilor SOF.

Implementarea rezultatelor științifice: sunt reflectate în cadrul a șapte conferințe și foruri internaționale și a zece conferințe naționale, în articolele publicate în reviste naționale de specialitate și internaționale, în lecțiile susținute, precum și în activitatea în calitate de lector universitar la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Cuprins


1.ABORDĂRI CONCEPTUALE PRIVIND CONFLICTELE DE TIP HIBRID
  • 1.1 Considerații privind conceptul de „conflict de tip hibrid”
  • 1.2 Operațiile speciale în contextul războiului hibrid
  • 1.3 Organizarea forțelor pentru operații speciale din unele armate moderne
  • 1.4 Concluzii

2.SCENARII DE ÎNTREBUINȚARE A FORȚELOR PENTRU OPERAȚII SPECIALE ÎN CONFLICTELE MODERNE
  • 2.1 Scenarii de întrebuințare a forțelor pentru operații speciale în conflictele moderne
  • 2.2 Acțiunile forțelor pentru operații speciale în Ucraina, anexarea peninsulei Crimeea
  • 2.3 Modalități noi de întrebuințare a forțelor pentru operații speciale
  • 2.4 Scenariu operativ-tactic de întrebuințare a forțelor pentru operații speciale din Armata Națională
  • 2.5 Concluzii

3.MODALITĂȚI DE UTILIZARE A FORȚELOR PENTRU OPERAȚII SPECIALE DIN ARMATA NAȚIONALĂ
  • 3.1 Modele noi de organizare a forțelor speciale din Armata Națională
  • 3.2 Doctrina pentru întrebuințarea forțelor pentru operații speciale din Armata Națională a Republicii Moldova (proiect)
  • 3.3 Manualul de selecție și antrenare a candidaților pentru structurile SOF (proiect)
  • 3.4 Concluzii
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIE
ANEXE
DECLARAŢIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII
CV-ul AUTORULUI