Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2008 / iulie /

Diagnosticul si tratamentul chirurgical al tumorilor craneofaciale


Autor: Corneliu Cojocaru
Gradul:doctor în medicină
Specialitatea: 14.00.14 - Oncologie şi radioterapie
Anul:2008
Conducător ştiinţific: Gheorghe Ţîbîrnă
doctor habilitat, profesor universitar, Instituţia medico-sanitară publică Institutul Oncologic
Consultant ştiinţific: Valerii Timirgaz
doctor habilitat, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu"
Instituţia:
CSS:

Statut

Teza a fost susţinută pe 29 iulie 2008 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 18 septembrie 2008

Autoreferat

Adobe PDF document0.42 Mb / în română

Teza

CZU [617.51+617.52]-006-07

Adobe PDF document 12.95 Mb / în română
184 pagini


Cuvinte Cheie

Sinusuri paranazale, orbita, baza craniului, chirurgia tumorilor craneofaciale, tumori cap si gat

Adnotare

Tumorile craneofaciale cu destructie osoasa si invadarea bazei craniului, structurilor orbitei, sinusurilor paranazale, foselor temporale, infratemporale, pterigopalatine repezinta aproximativ 1-2% din totalul tumorilor aparute la om. In prezent, ca o noua directie in medicina se dezvolta chirurgia craneofaciale, chirurgia bazei craniului, sarcina carora este elaborarea si implementarea in practica a metodelor de tratament al bolnavilor cu patologie craneofaciale.

Studiul a cuprins 180 de bolnavi cu tumori craneofaciale cu afectarea oaselor craniului, a bazei craniului, cu raspandire in orbita si in sinusurile paranazale, cu varsta de la 10 pana la 75 de ani, dintre care 101 barbati, 79 de femei. Bolnavi au fost examinati si operati in laboratorul „Tumori cap si cat si microchirurgie” ale I.M.S.P. I.O.M. in perioada 1997–2005.

Majoritatea bolnavilor din grupa analizata cu tumori maligne aveau tumori epiteliale - cancer pavimentos din sinusurile paranazale si tegumente in 75 de cazuri (42% din lotul total de bolnavi, 64,1% din tumorile maligne), cu tumori benigne - polipi ale sinusurilor paranazale in 25 de cazuri (14% din lotul total de bolnavi, 37% din tumorile benigne) si 14 cazuri osteoame ( 8% din lotul total de bolnavi, 22% din tumorile benigne). In lucrarea data ca metoda de baza a diagnosticai a fost utilizata T.C. si R.M.N., ce permite determinarea cu mare precizie a raspandirii procesului. O mare importanta are aceasta metoda de evaluare a radicalitatii operatiei si diagnosticarii complicatiilor postoperatorii. A fost elaborata o clasificare de lucru a tumorilor craneofaciale cu destructie osoasa , afectarea orbitei, sinusurilor paranazale si a bazei craniului pornind de la datele diagnostice fiind evaluate 4 grupuri: I - cu afectarea preponderenta a sinusului maxilar (bolnavii si procentul), II – cu afectarea preponderenta a orbitei, III – cu afectarea bazei craniului, IV – tumorile anexelor pielii cu concresterea in oasele craniului. Aprecierea informativitatii fiecarei metode in diferite cazuri clinice a facut posibila sinteza unui algoritm de diagnostic al pacientilor cu tumori craneofaciale cu extensie in sinusurile paranazale, orbita si bazei craniului in scopul selectarii metodelor diagnostice mai informative pentru fiecare pacient in parte, luand in consideratie specificul tumorilor date si hotararea tactici tratamentului chirurgical. In baza rezultatelor obtinute in studiu au fost elaborate doua aborduri noi pentru tratamentul chirurgical al tumorilor craneofaciale, cu destructie osoasa cu afectarea sinusurilor paranazale, orbitei si bazei craniului.

In baza lucrarii date a fost inregistrat un Brevet de invetie, nr.3223 G1 Int. CI.: A61B 17/00 (2006.01), data publicarii hotararii de acordare a brevetului 2007.01.31, BOPI nr.1/2007. Esenta inventiei consta in aceea ca optional se legatureaza artera carodita externa, se efectueaza prelucrarea campului operator ce include regiunea frontala, regiunea temporooprbitala, regiunea laterala a fetii din partea localizarii tumorii, nasul, buza superioara, mucoasa nazala si bucala. Apoi se efectueaza o incizie de la buza superioara in sus pe baza suprafetii laterale a nasului pana la unghiul medial al ochiului si, in dependenta de raspandirea tumorii, se prelungeste pe sprenceana sau pe mijlocul fruntii pe regiunile frontala si temporala, se pregateste un lambou cutanat deepidermizat, care include si periostul detasat din regiunea supraorbitala sau din regiunile frontala si temporala. Continutul orbitei se deplaseaza in jos si lateral si se descopera bolta orbitei. Peretele lateral al osului etmoidal, peretele anterior a sinusului maxilar pana la fascicolul vascolonervos infraorbital, apoi se inlatura tumoarea prin rezectie, placii orbitei cu celulele afectate ale osului etmoidal, lamelele afectate ale peretelui cavitatii nazale si ale peretelui superior al orbitei. In caz de necesitate apoi se efectueaza tamponada al cavitatii formate cu o mesa cu unguent al carei capat se scoate prin orificiul nazal. Ermetic se efectueaza plastia bazei craniului, periostului orbitei dupa care pielea de pe fata se sutureaza cu cusaturi atraumatice. Restul placii cu suturi separate.

Din 180 de pacienti cu tumori craneofaciale cu destructie osoasa si raspandire in sinusurile paranazale, orbita, baza craniului - 117 bolnavi cu tumori maligne si 63 cu tumori benigne au urmat tratament chirurgical cu aplicarea abordurilor noi chirurgicale si ulterior specializat postoperatoriu (radioterapeutic si chimioterapeutic). Rezultatele prealabile demonstreaza un grad inalt (93,9%) de vindecare a bolnavilor cu tumori benigne, in 7.1.% cazuri fiind inregistrate recidive locale in termen de pana la 5 ani dupa tratament. Mai des in caz de angiofibrom si hemangiom. In cazul tumorilor maligne rata de supravietuire de 5 ani (la bolnavii care au fost urmariti) este de 67%. Mai favorabila este evolutia perioadei dupa tratament la bolnavii cu cancer pavimentos si bazoliom (75%). Evolutie nefavorabila au avut pacientii cu cancer nediferentiat, angiosarcom si sarcom al tesuturilor moi (supravietuirea medie a acestor bolnavi este de 1,5 ani)

Cuprins


CAPITOLUL 1. Reviu literar

CAPITOLUL 2. Materiale si metode. Caracteristica materialului clinic si metodele de cercetare.

CAPITOLUL 3. Principiul de baza de diagnostic si de clasificare a tumorilor craniofaciale cu destructie si invadarea, structurilor orbitei, sinusurilor paranazale, bazei craniului a cavitatii craniene foselor temporale, infratemporale, pterigopalatine

CAPITOLUL 4. Chirurgia tumorilor craniofaciale cu destructie osoasa si invadarea orbitei, sinusurilor paranazale, bazei craniului, foselor temporale, infratemporale, pterigopalatine

CAPITOLUL 5. Rezultatele tratamentului chirurgical a bolnavilor cu tumori craniofaciale cu destructie osoasa si afectarea orbitei, sinusurilor paranazale, bazei craniului, cavitatii craniene, foselor temporale, infratemporale, pterigopalatine