|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 martie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 aprilie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 616.5-006.81-089
|
Melanomul cutanat reprezintă o tumoră malignă, agresivă, uneori cu debut şi evoluţie imprevizibilă, care înregistrează o morbiditate în creştere şi un grad de mortalitate înalt. Numărul total al bolnavilor incluşi în cercetare (232) a fost distribuit în 3 loturi. Primul lot de studiu cuprinde 76 bolnavi trataţi prin metoda stabilirii limitelor de excizie a melanomului primar. Al IIlea lot se constitue din 76 bolnavi cu MMC primar trataţi prin metoda de vacuum-electroexcizie. Lotul martor cuprinde 80 bolnavi trataţi prin electroexcizie tradiţională (studiu retrospectiv). Tehnologiile moderne descrise în teza de faţă permit lărgirea posibilităţilor tratamentului chirurgical al MMC prin elaborarea, implementarea în practică şi analiza rezultatelor acestora.
În urma analizei rezultatelor cercetării, am constatat că, pentru I lot de studiu marja de siguranţă de la tumoră până la locul de incizie a pielii constituie în medie 1,1-1,5cm (48,5±5,7% p<0,01). La aceşti bolnavi limitele electroexciziei s-au determinat individual preoperator prin modularea matematică a datelor obţinute la termografia şi ultrasonografia tumorii primare.
În lotul II de studiu marja de siguranţă constitue în medie 1,6-2,0cm (36,8±5,5% p<0,001). Bolnavilor din acest lot de studiu li s-a efectuat vacuum-electroexcizia. Rezultatele studierii morfopatologice atât a tumorii cât şi a ţesuturilor excizate, ne demonstrează că, atât în lotul I, cât şi în lotul II, tumora a fost înlăturată radical în 97,8±1,7% (p<0,001) cazuri şi, respectiv în 98,0±1,2% (p<0,001)cazuri.
La 5 ani de supravieghere, la bolnavii trataţi prin vacuum-electroexcizie nu s-au dezvoltat recidive RR=0, în comparaţie cu 8,7±5,0% (p<0,05) în lotul martor. La aceeaşi perioadă de supravieghere (5 ani), în lotul II s-a constatat un risc redus pentru dezvoltarea metastazelor (RR=0,6 95% IÎ:0,03-1,17), iar supravieţuirea de 5 ani a constituit 68,2% în comparaţie cu 48,7% în lotul martor. Analiza cicatrizării plăgilor, ne demonstrează că procesul de cicatrizare a plăgilor postoperatorii este mai eficient de 1,6 ori în lotul I şi II decât în lotul martor (RR=1,6 95% IÎ:1,2-1,9).
Rezultatele obţinute în urma cercetărilor efectuate ne-au permis să elaborăm unele recomandări metodice pentru studenţi, rezidenţi, specialişti, medici oncologi.
Luând în consideraţie importanţa acestei teze cu confirmarea rezultatelor tehnologiilor propuse de noi, în cadrul Policliniciia Oncologice din Moldova va fi creat CMMM, care va deţine Registrul bolnavilor şi al familiilor cu diagnosticul de melanom malign. Rezultatele disertaţiei vor contribui la sporirea eficacităţii tratamentului chirurgical al melanomului şi la optimizarea procesului instructiv în cadrul Catedrei de Hematologie şi Oncologie a USMF „N.Testemiţanu”.