|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 martie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 aprilie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 616.24-053.9-02
|
În studiu au fost incluşi 238 pacienţi cu pneumonie comunitară dintre care 149 pacienţi vârstnici cu vârsta medie de 73 ± 0,45 ani şi 89 de pacienţi mai tineri de 65 de ani cu vârsta medie de 48 ± 1,38 ani.
În structura etiologică a PC la vârstnici printre germenii nespecifici predomină Streptococcus Pneumoniae (37,3 %), fiind urmat de St. Aureus (24 %), Str. Pyogenes (17,3 %), şi Moraxella catarhalis (2,7 %). Asocierile microbiene sunt înregistrate în 18,6 % cazuri. Chlamidia Pneumoniae nu este caracteristică pentru vârstnicii cu PC. Mycoplasma Pneumoniae se întâlneşte 36,7% la vârstnicii cu PC.
Pacienţii mai mari de 65 de ani prezintă un tablou clinic atipic al PC, caracteristice fiind dispneea (85,9%), fatigabilitatea (98%), greaţa (5,4%), dereglarea stării generale (100%), poziţia pasivă (34,2%) şi tachypneea (65,8%). Debutul bolii deseori este mai puţin expresiv. Totuşi, în prezenţa Streptococcus Pneumoniae simptomele sunt similare celor cu PC la pacienţii mai tineri.
Schimbările obiective (percuţia, auscultaţie) nu diferă esenţial de cele observate la pacienţii mai tineri.
Devierile de la normă a valorilor leucocitelor, limfocitelor, VSH, PCR, şi ale fibrinogenului în pneumoniile comunitare la vârstnici sunt mai puţin exprimate faţă de aceşti indici la pacienţii adulţi tineri. În acelaşi timp semnele de intoxicaţie (majorarea ureei) sunt mai evidente la persoanele în vârstă.
Examenul radiologic prin prezenţa infiltratului şi prin localizarea procesului nu relevă deosebiri evidente în dependenţă de vârstă.
Perioada de recuperare este mai lungă şi normalizarea clinicii şi a datelor paraclinice are loc mai anevoios la vârstnicii cu PC. La sfârşitul tratamentului, pe fond de o ameliorare generală pot persista tusea şi fatigabilitatea, valori moderat majorate ale leucocitelor, VSH, fibrinogenului, PCR, iar tabloul radiologic denotă mai frecvent decât la adulţii tineri o resorbţie incompletă a infiltratului pulmonar.
La o vârstă înaintată PC decurge cu o scădere vădită a indicilor imunităţii celulare şi modificări ale imunităţii umorale, funcţia reglatorie scăzută şi capaciatatea scăzută de control al infecţiilor în prezenţa patologiilor sistemice preexistente, diabet, BPCO,ş.a. Pneumonia are un tablou clinic sărac şi o evoluţie mai insidioasă în cazul dereglărilor pronunţate ale imunităţii. La un răspuns imun adecvat, expresiv, pacienţii vârstnici prezintă o PC clasică