|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 ianuarie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 aprilie 2012 Autoreferat![]() |
Lucrarea este alcătuită din introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 197 numiri, anexe 7 (18 tabele), 122 de pagini text de bază, 16 figuri, 38 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: fitotehnie.
Scopul şi obiectivele lucrării. Studiul comparativ al diferitor tehnologii de cultivare a şerlaiului în Moldova pentru evidenţierea metodelor de diminuare a consumurilor în sistemul de îngrijire (în special de muncă manuală), care ar asigura producţii calitative, stabile în timp şi economic acceptabile.
Obiectivele: 1) de studiat indicii principali ai creşterii şi dezvoltării şerlaiului în funcţie de tehnologia de cultivare; 2) de evaluat producţia la şerlai în funcţie de tehnologia de cultivare; 3) de determinat conţinutul şi producţia de ulei volatil la şerlai în funcţie de modul de cultivare, care corelează pozitiv cu conţinutul şi producţia de concret.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: 1) pentru prima dată s-a efectuat un studiu comparativ al eficienţei diferitor tehnologii de cultivare a şerlaiului, inclusiv şi noi propuse, şi evidenţiate cele mai acceptabile economic. 2) au fost propuse şi concretizate noţiunile de „cultură ascunsă dirijată” şi „cultură nativă” la şerlai. 3) în premieră s-a descris faza de înfrăţire la şerlai şi subfazele de butonizare.
Semnificaţia teoretică: S-a evidenţiat interacţiunea factorilor de vegetaţie naturali în dezvoltarea plantelor în culturi ascunse la şerlai. A fost pus accent pe rolul luminii în creşterea şi dezvoltarea şerlaiului în fazele iniţiale, au fost precizate fazele de dezvoltare a şerlaiului, în premieră fiind evidenţiate şi descrise faza înfrăţirii şi subfazele butonizării.
Valoarea aplicativă a lucrării:Rezultatele cercetărilor culturii ascunse dirijate şi native se propun spre implementare, iar în unele gospodării deja se folosesc ca metode de stabilizare în timp a producţiei la şerlai la nivelul de 14 t/ha materie primă. Aceste tehnologii micşorează consumurile de muncă cu 75-77% faţă de cultura pură (Mt).
Sunt perfecţionate şi propuse recomandări de producere, este elaborată fişa tehnologică de cultivare a şerlaiului în cultura ascunsă dirijată şi cultura nativă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Au fost încercate pe suprafeţe de peste 30 ha tehnologiile de cultură nativă şi de cultură ascunsă dirijată în cooperativa „Aroma” din comuna Cobusca, raionul Anenii – Noi, unde s-au confirmat valorile productive şi economice.