|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 aprilie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() ![]() |
Cuvinte cheie: ardei dulce, irigare, fertilizare, subasigurare cu apă, productivitate, calitatea producţiei, bilanţul hidric, eficienţa economică şi energetică.
Domeniul de studii: ştiinţe agricole.
Scopul cercetărilor constă în majorarea eficienţei de valorificare a apei şi îngrăşămintelor minerale concomitent cu menţinerea productivităţii şi calităţii înalte a ardeiului dulce.
Obiectivele: Stabilirea influenţei diferitor niveluri de asigurare a plantelor cu apă pretabilă pentru irigare şi elemente nutritive asupra recoltei şi calităţii ardeiului dulce; Identificarea metodelor eficiente de asigurare a plantelor cu apă la irigare (diminuarea normelor de udare, udarea în fazele critice de dezvoltare); Studierea influenţei regimurilor de irigare asupra eficienţei de valorificare a precipitaţiilor şi a rezervelor de apă din sol; Evaluarea economică şi energetică a regimurilor de irigare studiate şi normelor de fertilizare; Determinarea consumului de apă la o unitate de producţie şi elucidarea legăturilor corelative „norme de udare – recoltă” şi „fertilizare – recoltă” necesare pentru obţinerea recoltelor programate de ardei dulce.
Noutatea ştiinţifică: Au fost elaborate regimuri optime de irigare în condiţii de subasigurare cu apă şi normele de fertilizare care asigură valorificarea eficientă a rezervelor de apă din sol, precipitaţiilor şi apei utilizate la irigare; demonstrată eficienţa economică şi energetică a diferitor metode de udare în condiţii de subasigurare cu apă a plantelor de ardei; elucidate corelaţiile „norme de udare – recoltă” şi „fertilizare – recoltă” care permit utilizarea lor la formarea recoltelor programate de ardei dulce.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în modernizarea elementelor de bază în tehnologiile de cultivare a ardeiului dulce (irigarea şi fertilizarea) în condiţii de subasigurare cu apă care asigură obţinerea recoltelor competitive, concomitent cu diminuarea cheltuielilor. Valoarea teoretică a lucrării: Au fost elaborate şi argumentate metodele eficiente de irigare a ardeiului dulce în condiţii de subasigurare cu apă şi nutriţie al plantelor care permit optimizarea cheltuielilor materiale şi energetice, ţinînd cont de legităţile de protecţie ale mediului şi menţinerea recoltelor de ardei dulce la un nivel economic avantajos.
Valoarea aplicativă constă în diminuarea consumului de apă şi îngrăşămintelor minerale pentru producerea unei unităţi de producţie; sporirea eficienţei de valorificare a apei din sol, precipitaţiilor şi diminuarea pierderilor de apă la irigare; formarea recoltei competitive la cultivarea ardeiului în condiţii de subasigurare cu apă. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Implementarea regimurilor de subasigurare cu apă la cultivarea ardeiului dulce a fost efectuată în SRL «Rustas», raionul Slobozia.