Domeniul ştiinţific în care se conferă gradele ştiinţifice:
Ştiinţe agricole
Formula specialităţii:
Legumicultura ca domeniu ştiinţific prezintă un compartiment al ştiinţelor agricole, care include studierea particularităţilor biologice, ecologice, morfologice de cultivare a plantelor legumicole, cartofului, florilor şi ciupercilor comestibile, elaborează tehnologii moderne de producere a legumelor şi florilor în câmp deschis şi protejat, şi a ciupercilor în condiţii dirijate.
Direcţii de cercetare:
Particularităţile biologice. Studierea morfologiei, condiţiilor de adaptare şi dezvoltare a plantelor, stadiile fiziologice din ontogeneză (germinarea, vegetaţia, etc.), morfologia şi fiziologia ciupercilor. Dinamica acumulării masei vegetative, schimbărilor morfologice şi structurii organelor în funcţie de condiţiile agroclimaterice, nivelul de aprovizionare a factorilor de creştere şi dezvoltare a culturilor legumicole. Introducţia speciilor noi, sistematizarea şi clasificarea varietăţilor în cultură.
Înmulţirea plantelor legumicole, florilor şi a ciupercilor comestibile. Perfecţionarea metodelor de obţinere a seminţelor, materialului săditor şi a miceliului de ciuperci. Influenţa condiţiilor de creştere şi recoltare asupra cantităţii şi calităţii seminţelor. Clonarea, hibridarea şi ameliorarea culturilor legumicole, florilor şi a ciupercilor comestibile. Elaborarea tehnologiilor noi de producere, condiţionare şi tratare a seminţelor, materialului săditor şi a miceliului de ciuperci.
Sporirea productivităţii. Studierea productivităţii plantelor şi a ciupercilor comestibile în funcţie de metodele de pregătire şi gradul de fertilizare a solului şi a substraturilor nutritive, stării fitosanitare a semănăturilor, plantaţiilor şi loturilor de ciuperci, structurarea asolamentelor legumicole în diferite zone climaterice şi de producere.
Tehnologii de producere. Perfecţionarea tehnologiilor existente şi elaborarea tehnologiilor noi de producere a legumelor ecologic pure. Studierea factorilor de productivitate, metodelor şi regimurilor de nutriţie şi irigare, epocilor de semănat, plantare şi cultivare a culturilor legumicole, cartofului, florilor şi ciupercilor comestibile în funcţie de specie, soi, tulpină şi a altor acţiuni asupra indicilor cantitativi şi calitativi ai producţiei comerciale, a seminţelor, miceliului şi materalului săditor.
Cultivarea pe teren protejat, obţinerea producţiei timpurii. Diversificarea mijloacelor de pregătire şi dezinfectare a substratului nutritiv pentru producerea răsadurilor, creşterea legumelor, florilor şi ciupercilor, metodelor şi tehnologiilor de cultivare a acestora în dependenţă de tipurile de teren protejat şi particularităţile lor constructive. Producerea legumelor pe substraturi artificiale fără sol.
Calitatea producţiei. Studierea calităţilor consumative ale legumelor, cartofului, florilor şi ciupercilor comestibile în funcţie de specie, soi, tulpină, tehnologie şi condiţiile de producere. Elaborarea programelor şi ciclurilor de producere în flux continuu pentru consum în stare proaspătă, transportare, păstrare şi prelucrare.
Păstrarea şi prelucrarea producţiei. Perfecţionarea şi elaborarea metodelor şi tehnologiilor noi de calibrare, fracţionare mecanizată şi ambalare. Studierea regimurilor de transportare şi păstrare a legumelor, cartofului, florilor şi ciupercilor, normele de pierdere şi reducere a calităţii lor în funcţie de factorii biologici şi antropogeni.
Delimitările de specialităţile adiacente:
Studierea particularităţilor biologice, înmulţirea şi cultivarea culturilor legumicole, cartofului, florilor şi ciupercilor comestibile, sporirea productivităţii şi calităţii legumelor, cartofului, florilor şi ciupercilor, transportarea şi păstrarea acestora, necesită utilizarea unor disciplini adiacente ca Fiziologia plantelor, Ameliorarea şi producerea seminţelor, Protecţia plantelor şi Tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale.
Autorii:
Date despre autorii paşaportului specialităţii ştiinţifice, a programei examenului de doctorat şi date despre recenzenţi