|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 mai 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 616.36-002.2-036
|
Teza este expusă pe 103 pagini, include introducere, 4 capitole, concluzii, recomandări, bibliografie din 174 titluri, 37 tabele şi 39 figuri. Rezultatele sunt publicate în 23 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: epidemiologie, virusologie.
Scopul lucrării: Determinarea şi evaluarea particularităţilor epidemiologice ale hepatitei virale C în grupurile cu risc sporit de infectare, întru optimizarea supravegherii epidemiologice (aspecte epidemiologice, virusologice şi de profilaxie).
Obiectivele studiului: -Studierea şi evaluarea nivelului morbidităţii prin hepatită virală C la persoanele din grupurile cu risc sporit de infectare prin determinarea seroprevalenţei; -Evidenţierea şi evaluarea particularităţilor epidemiologice ale hepatitei virale C la persoanele din grupurile cu risc sporit de infectare în dependenţă de gen, mediu de trai, zonă geografică, factori de risc; - Elaborarea propunerilor privind perfecţionarea sistemului de supraveghere epidemiologică a hepatitei virale C. Problema ştiinţifică soluţionată: Au fost evidenţiate nivelul morbidităţii şi particularităţile epidemiologice ale hepatitei virale C la persoanele din grupurile cu risc sporit de infectare din Republica Moldova. S-a stabilit o seroprevalenţă înaltă a HVC la pacienţii hemodializaţi, lucrătorii medicali de profil chirurgical şi utilizatorii de droguri intravenoase, apartenenţa la aceste grupuri constituind un factor de risc.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: În premieră au fost obţinute rezultate originale privind particularităţile epidemiologice ale hepatitei virale C în grupele cu risc sporit de infectare, cu elemente de epidemiologie moleculară şi stabilirea impactului social. În baza datelor obţinute va fi iniţiată perfecţionarea sistemului de supraveghere epidemiologică a hepatitei virale C.
Semnificaţia teoretică: În premieră rezultatele obţinute de autor au permis evidenţierea de noi particularităţi epidemiologice ale hepatitei virale C în dependenţă de gen, comportament, tratament, habitat şi genotip.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obţinute vor permite de a optimiza sistemul de supraveghere epidemiologică, prevenire a infectării şi răspândirii a hepatitei virale C. Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele ştiinţifice au fost folosite în elaborarea şi implementarea Programului Naţional de combatere a hepatitelor virale B, C şi D pentru anii 2012-2016.