|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 martie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Teza este consacrată problemei protecţiei sănătăţii elevilor în condiţiile contemporane de restructurare cardinală a sistemului de învăţământ, situaţiei socio-economice din ţară, suprasolicitărilor psihoemoţionale în familie şi colectivităţile generaţiilor în creştere. În teză sunt expuse date noi despre starea sănătăţii elevilor pe o perioadă multianuală pe exemplu unui centru administrativ de proporţie cum este or. Chişinău. Au fost constatate parametrii dezvoltării fizice, stării funcţionale ale sistemului circulator, stării psihoemoţionale şi nivelul adaptaţiei elevilor la condiţiile contemporane de instruire şi viaţă. Datele obţinute au permis determinarea gradului de deviere de la nivelul optimal de funcţionare a organismului elevilor grupurilor principale de vârstă şi de a argumenta ştiinţific a complexului de măsuri profilactice.
Pentru prima dată a fost efectuată analiza epidemiologică a nivelului morbidităţii elevilor celor 5 raioane ale or. Chişinău după rezultatele examenelor medicale, prevalenţei, incidenţei după adresabilitate şi repartizarea elevilor după grupele de sănătate. Au fost evidenţiate modificările acestor indicatori, au fost determinate clasele dominante de patologie şi formele nozologice determinante. Autorul cantitativ a determinat probabilitatea modificării continue a indicatorilor care caracterizează starea de sănătate a elevilor şi a construit modelele matematice de pronosticare pentru aplicarea în activitatea organelor de conducere a învăţământului, municipiului şi sănătăţii publice întru organizarea de prevenţie.
Viziunea sistemică, volumul considerabil, analiza aprofundată multilaterală a rezultatelor obţinute a permis elaborarea unui complex de măsuri necesare, orientate spre asanarea şi promovarea sănătăţii tinerii generaţii în condiţiile actuale (contemporane).