|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 decembrie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 ianuarie 2005 Autoreferat![]() |
Patologia tesutului conjunctiv, în particular maladiile artrita reumatoida (AR) si lupusul eritematos sistemic (LES), ce afecteaza contingentul cel mai productiv, de vârsta tânara si medie, capata un aspect social, iar studierea acestei probleme ocupa un loc central în reumatologia contemporana.
În practica clinica o însemnatate deosebita are diagnosticul precoce al acestor maladii în aplicarea la timp a unor metode de tratament adecvat. Metodele radiologice întotdeauna au ocupat un loc de baza în constatarea si obiectivizarea manifestarilor acestor maladii. Mai mult ca atât, informatia diagnostica obtinuta cu ajutorul metodelor radiologice clasice sta la baza clasificatiei internationale a gradelor de gravitate si a criteriilor de diagnostic clinic al acestor procese mai mult de 50 de ani.
O data cu aparitia unor metode noi de diagnosticare, a asa-numitelor metode de imagistica, a aparut necesitatea studierii capacitatilor privind optimizarea diagnosticului precoce al AR si LES. Pentru aprecierea capacitatilor diagnostice ale computer tomografiei si imagisticii prin rezonanta magnetica în baza cunoasterii morfopatologiei simptomelor radiologice, obiectivizate maximal prin date cantitative, cercetatorul studiaza rezultatele explorarii a 217 pacienti cu AR si a 136 de pacienti cu LES.
A fost constatat, ca metodele radiologice clasice sunt capabile sa depisteze la acesti bolnavi schimbari articulare de origine secundara (reziduale), care apar în fazele tardive de dezvoltare a procesului imunogen însotit de dereglari microcirculatorii.
Metodele contemporane de imagistica, în particular cea prin rezonanta magnetica, permit vizualizarea tesuturilor moi, ce intra în componenta formatiunilor articulare si a schimbarilor lor de origine inflamatorie, totodata permit vizualizarea membranei sinoviale a articulatiilor selectiv afectate de aceste procese, raspândirea, volumul si consecutivitatea schimbarilor acestei formatiuni anatomice la AR si LES. Mai mult ca atât ofera posibilitatea de a constata, ca caracterul sinovitei, agresivitatea ei consecventa (uzurarea suprafetelor articulare, distructia tesutului cartilaginos) în AR se deosebeste cert de sinovita în LES, unde lipseste tendinta de hipertrofie si distructie. Constatarea sinovitei cu caracteristicile respective conditioneaza diagnosticul, inclusiv si cel diferentiat al acestor procese în faze timpurii.
Tinând cont de faptul ca la pacientii cu maladii sistemice sunt afectate si organele interne, în particular pulmonii, autorul studiaza paralel capacitatile diagnostice ale computer tomografiei si metodele traditionale de radiodiagnostic la 198 de pacienti cu AR si la 110 pacienti cu LES. Sunt determinate posibilitatile superioare ale computer tomografiei în diagnosticarea precoce a schimbarilor pulmonare la acesti pacienti, inclusiv în faze preclinice si radiologic inaccesibile. Pe baza datelor din literatura de specialitate si a datelor proprii, autorul prezinta nozologia sistematizata a patologiei primare a sistemului respirator de provenienta imunogena. Aparte este prezentata semiologia afectarii aparatului respirator la aceasta categorie de bolnavi, constatata prin computer tomografiei,care de rând cu simptomele obtinute prin IRM joaca un rol important în radiodiagnosticul practic.
Autorul finalizeaza studierea capacitatilor diagnostice ale metodelor radio-imagistice
contemporane în practica diagnosticului timpuiru al AR si LES cu alcatuirea algoritmelor
diagnostice de aplicare a acestor metode în studierea sistemului osteoarticular si a aparatului
respirator (separat).