Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


Contributii teoretice si experimentale privind procesul de uscare a visinelor cu folosirea microundelor


Autor: Aliona Moşanu
Gradul:doctor în tehnică
Specialitatea: 05.18.12 - Procese şi aparate în industria alimentară
Anul:2006
Conducător ştiinţific: Galina Dicusar
doctor
Consultant ştiinţific: Andrei Lupaşco
doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei
Instituţia:
CSS:

Statut

Teza a fost susţinută pe 18 noiembrie 2005 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 26 ianuarie 2006

Autoreferat

Adobe PDF document0.23 Mb / în română

Cuvinte Cheie

visina, uscare, convectie, microunde, magnetron, temperatura, oscilare, calitate

Adnotare

Pe tema tezei de doctorat au fost publicate 42 lucrari stiintifice si s-au obtinut 3 brevete de inventie înregistrate în RM.

S-au efectuat cercetari experimentale a cineticii procesului de uscare a visinelor prin metode convective, cu microunde si combinate. S-au determinat caracteristicile cinetice ale procesului de uscare.

S-au comparat constantele vitezei de uscare convective a visinelor I K obtinute experimental si coeficientii transferului de umiditate  calculati, si s-a constatat prezenta rezistentei suplimentare de difuzie în stratul limita. La uscarea combinata, valoarea intensitatii difuziei exterioare este mai mare decât intensitatea evaporarii apei de pe suprafata libera a fructelor de visina, ceea ce se explica prin modificarea structurii straturilor exterioare ale fructelor din cauza efectului sinergetic de suprapunere a fluxurilor de difuzie si de caldura, îndreptate dinspre straturile centrale spre straturile exterioare ale fructelor. Aplicarea microundelor contribuie la intensificarea procesului de difuzie interioara a umiditatii în visina, coeficientul II K creste (la utilizarea nivelului maximal a puterii nominale a magnetronului) de 20 ori.

S-a constatat, ca uscarea visinelor prin metoda combinata cu folosirea aportului combinat de energie-convectie si microunde în regim de oscilatie trebuie efectuat la temperatura agentului termic de 100°C, nivelul de utilizare de 25 % din puterea nominala a magnetronului si la regimul de oscilatie de 0,2 (durata impulsului-5 s, pauza între impulsurile-25 s). Procesul de uscare prin metoda combinata se intensifica de 1,9 ori în comparatie cu cea convectiva.

Cuprins


CAPITOLUL 1. Aspectele teoretice moderne ale procesului de uscare a fructelor de visina
  • 1.1. Principiile fundamentale actuale ale teoriei de transfer de caldura si de masa în procesul de uscare
  • 1.2. Tehnica si tehnologia moderna de uscare a fructelor sâmburoase
  • 1.2.1. Visina ca obiect de cercetare în domeniul uscarii
  • 1.2.2. Tehnici si tehnologii de uscare ale fructelor sâmburoase
  • 1.2.2.1. Uscarea naturala
  • 1.2.2.2. Uscarea artificiala
  • 1.3. Directiile principale de perfectionare a tehnicii si tehnologiei procesului de uscare a fructelor
  • 1.4. Problemele cercetarilor stiintifice

CAPITOLUL 2. Aspectele teoretice ale prelucrarii visinelor cu utilizarea microundelor
  • 2.1 Principiile tratamentului cu microunde
  • 2.2 Proprietatile sursei de microunde
  • 2.3 Factorii care influenteaza încalzirea cu microunde
  • 2.4. Proprietatile fizice si termice ale materialelor în câmp electromagnetic

CAPITOLUL 3. Cercetarea cineticii procesului de uscare a fructelor de visina
  • 3.1. Descrierea instalatiei experimentale
  • 3.2. Pregatirea visinelor pentru experiente si metodica desfasurarii experientelor
  • 3.3 Uscarea convectiva a fructelor de visina
  • 3.4. Uscarea fructelor de visina cu folosirea microundelor
  • 3.5. Uscarea combinata a fructelor de visina – convectiva si cu microunde – în regim de oscilatie

CAPITOLUL 4. Prelucrarea datelor experimentale
  • 4.1. Caracteristici statistice de ordinul I. Analiza comparativa în timp
  • 4.2. Analiza în timp – frecventa a datelor experimentale

CAPITOLUL 5. Stabilirea modelului matematic pe baza datelor experimentale
  • 5.1. Problematica identificarii proceselor
  • 5.2. Modelul matematic parametric liniar

CAPITOLUL 6. Influenta diferitelor procedee de uscare asupra calitatii visinelor uscate

CAPITOLUL 7. Realizarea tehnica a procesului de uscare a fructelor de visina cu utilizarea microundelor
  • 7.1.Constructia si principiul de lucru a instalatiei de uscare propusa
  • 7.2. Descrierea liniei tehnologice pentru uscarea visinelor