|
|
Statut
Teza a fost susţinută pe 18 noiembrie 2005 în CSS şi aprobată de CNAA pe 26 ianuarie 2006
Autoreferat
– 0.23 Mb / în română
|
Cuvinte Cheie
visina, uscare, convectie, microunde, magnetron, temperatura, oscilare, calitate
Adnotare
Pe tema tezei de doctorat au fost publicate 42 lucrari stiintifice si s-au obtinut 3 brevete de
inventie înregistrate în RM.
S-au efectuat cercetari experimentale a cineticii procesului de uscare a visinelor prin metode
convective, cu microunde si combinate. S-au determinat caracteristicile cinetice ale procesului de uscare.
S-au comparat constantele vitezei de uscare convective a visinelor I
K obtinute experimental si
coeficientii transferului de umiditate calculati, si s-a constatat prezenta rezistentei suplimentare de
difuzie în stratul limita. La uscarea combinata, valoarea intensitatii difuziei exterioare este mai mare
decât intensitatea evaporarii apei de pe suprafata libera a fructelor de visina, ceea ce se explica prin
modificarea structurii straturilor exterioare ale fructelor din cauza efectului sinergetic de suprapunere a
fluxurilor de difuzie si de caldura, îndreptate dinspre straturile centrale spre straturile exterioare ale
fructelor. Aplicarea microundelor contribuie la intensificarea procesului de difuzie interioara a
umiditatii în visina, coeficientul II
K creste (la utilizarea nivelului maximal a puterii nominale a
magnetronului) de 20 ori.
S-a constatat, ca uscarea visinelor prin metoda combinata cu folosirea aportului combinat de
energie-convectie si microunde în regim de oscilatie trebuie efectuat la temperatura agentului termic de
100°C, nivelul de utilizare de 25 % din puterea nominala a magnetronului si la regimul de oscilatie de
0,2 (durata impulsului-5 s, pauza între impulsurile-25 s). Procesul de uscare prin metoda combinata se
intensifica de 1,9 ori în comparatie cu cea convectiva.
Cuprins
CAPITOLUL 1. Aspectele teoretice moderne ale procesului de uscare a fructelor de visina
- 1.1. Principiile fundamentale actuale ale teoriei de transfer de caldura si de masa în procesul de uscare
- 1.2. Tehnica si tehnologia moderna de uscare a fructelor sâmburoase
- 1.2.1. Visina ca obiect de cercetare în domeniul uscarii
- 1.2.2. Tehnici si tehnologii de uscare ale fructelor sâmburoase
- 1.2.2.1. Uscarea naturala
- 1.2.2.2. Uscarea artificiala
- 1.3. Directiile principale de perfectionare a tehnicii si tehnologiei procesului de uscare a fructelor
- 1.4. Problemele cercetarilor stiintifice
CAPITOLUL 2. Aspectele teoretice ale prelucrarii visinelor cu utilizarea microundelor
- 2.1 Principiile tratamentului cu microunde
- 2.2 Proprietatile sursei de microunde
- 2.3 Factorii care influenteaza încalzirea cu microunde
- 2.4. Proprietatile fizice si termice ale materialelor în câmp electromagnetic
CAPITOLUL 3. Cercetarea cineticii procesului de uscare a fructelor de visina
- 3.1. Descrierea instalatiei experimentale
- 3.2. Pregatirea visinelor pentru experiente si metodica desfasurarii experientelor
- 3.3 Uscarea convectiva a fructelor de visina
- 3.4. Uscarea fructelor de visina cu folosirea microundelor
- 3.5. Uscarea combinata a fructelor de visina – convectiva si cu microunde – în regim de oscilatie
CAPITOLUL 4. Prelucrarea datelor experimentale
- 4.1. Caracteristici statistice de ordinul I. Analiza comparativa în timp
- 4.2. Analiza în timp – frecventa a datelor experimentale
CAPITOLUL 5. Stabilirea modelului matematic pe baza datelor experimentale
- 5.1. Problematica identificarii proceselor
- 5.2. Modelul matematic parametric liniar
CAPITOLUL 6. Influenta diferitelor procedee de uscare asupra calitatii visinelor uscate
CAPITOLUL 7. Realizarea tehnica a procesului de uscare a fructelor de visina cu utilizarea microundelor
- 7.1.Constructia si principiul de lucru a instalatiei de uscare propusa
- 7.2. Descrierea liniei tehnologice pentru uscarea visinelor