Formula specialităţii
Procese şi aparate în industria alimentară este disciplina, care formează baza teoretică a tehnologiilor şi utilajului tehnologic din industria alimentară. Procese şi aparate ca disciplină, studiază legile fundamentale ale fenomenelor de transfer, de impuls, de căldură şi de masă; procesele elementare, care au loc la suprafaţa de separare a fazelor; mecanismul de transfer a substanţelor în produse alimentare în diferite operaţii ale tehnologiilor alimentare; proprietăţile fizico-chimice ale produsului alimentar; variaţia proprietăţilor fizico-chimice şi biochimice pe durata prelucrării; forţele motrice ale proceselor din industria alimentară, metodele de intensificare ale proceselor; principiile de optimizare a lucrului aparatelor; studierea proceselor noi de tratare a produselor alimentare şi elaborarea parametrilor optimali de efectuare a lor; elaborarea principiilor de construcţii a aparatelor noi pentru operaţii din industria alimentară; elaborarea procedeelor noi de tratare a produselor alimentare. Cercetările în domeniul proceselor şi aparatelor sunt efectuate utilizînd un ansamblu de metode generale: inducţia şi deducţia, analiza şi sinteza, modelarea matematică şi fizică, statistica.
Sferele de cercetare
Procese şi Aparate în Industria Alimentară cercetează problemele şi fenomenele în procedeile de tratare şi conservare a produselor alimentare, aduce impact teoretic şi practic în calculile şi în elaborarea proceselor noi din diferite tehnologii alimentare.
Direcţiile principale sunt:
Specialităţi adiacente:
Delimitări de specialităţi adiacente
01.04.11. Fizica fenomenelor electrice şi magnetice. Utilizarea metodelor şi avantajelor înstudierea proceselor de tratare a produselor alimentare în cîmpurile electrice şi magnetice (curenţii de frecvenţă înaltă şi supraînaltă).
01.04.14. Termofizică şi termotehnică. Utilizarea metodelor de termofizică în studierea proceselor termice în industria alimentară (condensarea, evaporarea, sterilizarea etc.).
01.04.17. Fizica chimică. Utilizarea metodelor fizicii chimice în studierea proceselor elementare, care au loc în tehnologiile prelucrării produselor alimentare.
02.00.04. Chimia fizică. Utilizarea metodelor chimiei fizice în studierea proceselor în soluţii, în gaze, la suprafaţa de contact gaz-lichid, gaz-solid, lichid-solid, care au loc în adsorbţie, absorbţie, exctracţie etc.
02.00.10. Chimie bioorganică. Utilizarea metodelor şi rezultatrelor chimiei bioorganice la cercetarea proceselor bioorganice în tehnologii alimentare.
03.00.23. Biotehnologie. Studierea fenomenelor de transfer în biotehnologiile alimentare cu scopul intensificării şi optimizării lor.
05.02.13. Maşini şi echipamente. Utilizarea maşinilor şi aparatelor pentru asigurarea proceselor şi utilizarea lor în realizarea metodelor noi şi netradiţionale de prelucrare a produselor alimentare.
05.04.01. Maşini termice. Studierea proceselor de transfer de căldură în maşini termice cu scopul modernizării, optimizării procesului tehnologic.
05.04.03. Frigotehnică, criotehnică şi tehnica de condiţionare. Folosirea metodelor frigotehnicii şi criotehnicii în cercetările proceselor de congelare şi uscare sublimaţională ale produselor alimentare.
05.17.08. Procese şi utilaje în tehnologia chimică. Utilizarea tehnologiilor chimice şi a analogiei proceselor elementare pentru prelucrarea produselor alimentare.
05.17.18. Membrane şi tehnologii membrane. Utilizarea metodelor tehnologiei şi a ştiinţei membranelor în investigarea proceselor de tratare a produselor alimentare cu structură celulară.
05.17.20. Tehnologia utilizării deşeurilor, tratării apelor reziduale şi gazelor de evacuare.Utilizarea proceselor şi a tehnologiilor utilizării deşeurilor pentru elaborarea proceselor şi aparatelor de utilizare a deşeurilor alimentare.
05.18.01. Tehnologia produselor alimentare. Investigarea proceselor de transfer de impuls,de căldură şi de masă în tehnologiile produselor alimentare, crearea bazei teoretice proceselor principale, metodelor de analiză şi de calcul ale lor, elaborarea parametrilor optimali de realizare a proceselor.
05.18.03. Tehnologia păstrării şi prelucrării produselor vegetale. Investigarea proceselor din tehnologiile păstrării şi prelucrării produselor vegetale; elaborarea proceselor noi şi efective, alegerea parametrilor optimali pentru păstrarea şi prelucrarea produselor vegetale.
05.18.07. Tehnologia băuturilor alcoolice şi nealcoolice. Investigarea proceselor de bază în tehnologiile băuturilor cu scopul intensificării şi elaborării metodelor de modernizare şi proiectare a aparatelor în industria băuturilor.
05.18.21. Control şi certificare a produselor alimentare. Folosirea metodelor de control a produselor alimentare în investigarea proceselor de tratare a lor cu scopul îmbunătăţirii indicilor de calitate a produsului final.
Delimitări de specialităţi complimentare
01.01.01. Analiza matematică. Utilizarea metodelor de analiză matematică pentru
elaborarea bazei teoretice a fenomenelor de transfer de căldură şi de masă, inclusiv
şi a metodelor de rezolvare a ecuaţiilor diferenţiale de deplasare a mediului
continuu, de difuzie moleculară pentru diferite condiţii.
01.01.07. Matematica de calcul. Utilizarea metodelor matematicii de calcul în scopul modelării proceselor de bază în tehnologiile alimentare, elaborarea proceselor noi de tratare produselor alimentare.
01.04.01. Tehnica experimentului fizic, fizica aparatelor, automatizarea investigaţiilor în fizică. Folosirea metodelor experimentului fizic pentru proiectarea echipamentului ştiinţific experimental, efectuarea investigaţiilor experimentale şi evaluarea rezultatelor experimentale.
01.04.28. Mecanica fluidelor şia plasmei. Folosirea metodelor mecanicii fluidelor pentru soluţionarea problemelor de transfer de impuls, de căldură şi de masă în tehnologiile alimentare.
02.00.02. Chimia analitică. Utilizarea metodelor chimiei analitice la cercetările proceselor de tratare a produselor alimentare, analiza conţinutului chimic a produsului şi variaţia lui în procesul tehnologic.
03.00.04. Biochimie. Utilizarea metodelor biochimiei pentru investigaţia proceselor de tratare a produselor alimentare, studierea proceselor biochimice în produsele alimentare cu scopul ridicării calităţii produsului finit.
03.00.13. Fiziologia omului şi animalelor. Folosirea metodelor de fiziologie a omului în soluţionarea problemelor de tehnologie alimentară elaborarea proceselor de tratare a produselor alimentare.
Recenzenţi: